Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklady Rakousko-Uherské kuchyně: Císař František Josef I. jedl tak rychle, že kvůli němu vznikl Tafelspitz

Tafelspitz se špeclemi a kedlubnovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rakousko-uherská kuchyně měla na tu naši nesporný vliv a mnoho receptů jsme přijali za vlastní. Co by byl nedělní oběd bez řízku a odpoledne bez kávy a štrúdlu! Připomeňte si s námi ta jídla, která se k nám neprobojovala, a přesto stojí za pozornost.

Když se řekne Rakousko, většině se vybaví řízek přes celý talířštrúdl a dort Sacher. Rakouská kuchyně toho ale nabízí násobně více. Její složení ovlivnily místní podmínky, jednotlivé oblasti a také historie: Rakousko-Uhersko (1867–1918) bylo geograficky druhou největší zemí v Evropě po Ruské říši a mnohonárodnostní monarchie na Dunaji tak samozřejmě obohatila i kuchyni.

Nejznámějším receptem pocházejícím z této doby, který se dodnes těší velké oblibě, je Tafelspitz, o kterém je známo, že jej miloval císař František Josef I.

Málokdo už ale ví, že toto jídlo vzniklo proto, aby vydržel déle u stolu. František Josef I. totiž jedl mimořádně rychle, což pro dvořany znamenalo, že se moc nenajedli, museli totiž skončit vždy s panovníkem. Vrchní kuchař proto vymyslel tento pokrm s dlouhým a obřadným servírováním, který císaře udržel u stolu delší dobu.

  • V legendárním pokrmu rakouské kuchyně vycházíme z receptury věhlasného vídeňského restaurantu Plachutta.

Abychom vzdali hold i další oblasti, která do Rakouska-Uherska patřila, zabrousili jsme do pokladnice receptů Maďarska. Přes všechny perkelty (podoba našeho kuřete na paprice je znatelná) jsme nakonec skončili u sladkého, u proslulých Rákocziho řezů.

  • Recept sice vznikl až po 2. světové válce, ovšem velmi rychle se ujal a získal na popularitě nejen v Maďarsku, ale i v sousedních zemích.
  • Recept nenese jméno vévody Františka II. Rákócziho, který vedl povstání proti Habsburkům, ale cukráře Jánose Rákócziho, který koláč vymyslel.Recept na koláč se sněhem a džemem vznikl při příležitosti Světové výstavy Expo 1958 v Bruselu.

Další poklady Rakousko-Uherské kuchyně najdete pod článkem.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...