Český kulinářský skvost? Omáčky. Připravte si 6 nejoblíbenějších českých omáček

Český kulinářský skvost? Omáčky. Připravte si 6 nejoblíbenějších českých omáček

Často se sami označujeme za omáčkový národ. Svíčková, rajská nebo třeba koprová omáčka patří mezi stálice naší kuchyně. Jejich správná příprava a ochucení jsou však klíčové. Připravte si některou z nejoblíbenějších českých omáček podle našeho receptu.

Houbová omáčka, houbovka

Kromě toho, že jsme omáčkový národ, jsme také národem houbařů! A co jiného si s košíkem plným hub počít než připravit skvostnou krémovou omáčku. Vybírejte pevnější kousky, které se v omáčce tolik nerozvaří, dobře se hodí i sušené hřiby. 

  • Skvěle se hodí například k plátkům roštěnky nebo vepřovým kotletám či panence
  • Podávat ji však můžete i bez masa, dokonale se k ní hodí například houskové či karlovarské knedlíky nebo bramborové šišky

Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka

Více

Rajská omáčka

Rajská omáčka má hned několik výhod: Milují ji děti, je až ďábelsky jednoduchá a podávat ji můžete s vařeným hovězím masem, s masovými kuličkami z mletého masa nebo úplně bez masa.

  • Připravit ji lze z rajského protlaku, passaty či konzervovaných rajčat. Jako příloha se hodí těstoviny, knedlíky i rýže.
  • Česká rajská omáčka je spíš do sladka a chuťový doprovod ji dělá hřebíček, skořice, nové koření či bobkový list.
  • Omáčky z rajčat italského typu jsou kyselejší a chutnají po bylinkách.

Vyzkoušejte náš oblíbený recept s telecím masem od michelinského šéfkuchaře Ondřeje Sahajdáka.

Rajská omáčka s telecím masem

Rajská omáčka s telecím masem

Více

Koprová omáčka, koprovka

Koprová omáčka rozděluje český národ na dvě části. Ty, kteří koprovou omáčku zbožňují a ty, kteří ji nemohou ani cítit. Pokud patříte do té první, možná nepohrdnete naším receptem.

  • Hodí se k vařenému telecímu či hovězímu masu, velmi oblíbená je však i verze s vařeným či ztraceným vejcem.
  • Podávat je můžete s vařeným bramborem či houskovým knedlíkem. Všechny kombinace jsou dokonalé!
  • Omáčka by měla být sladko kyselá s výraznou chutí kopru.
  • Ovšem i tady platí, že co rodinný recept, to originál. Někdo používá mléko, jiný tučnou smetanu ke šlehání. Jedni upřednostňují nakládaný kopr, který omáčku zároveň okyselí, jiní nedají dopustit na čerstvé bylinky. 

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Více

Křenová omáčka

Vyměníte-li kopr za křen, získáte další tradiční českou omáčkoukřenovou. Ostro-sladké omáčce neholduje každý právě kvůli specifické štiplavé chuti křenu. Tu však můžete ovlivnit. Raději do omáčky dejte křenu méně a trochu nastrouhaného naservírujte do mističky na stůl, každý si pak může omáčku dochutit dle svého. Vždy však doporučujeme používat křen co nejčerstvější. 

  • Křenová omáčka skvěle doprovodí uzené vepřové, ale i hovězí či telecí maso.
  • Z příloh je ideální houskový knedlík nebo brambory.

Křenová omáčka z Lokálu

Křenová omáčka z Lokálu

Více

Svíčková omáčka

Svíčková s perfektně vyváženou slanou, sladkou a kyselou chutí podávaná s houskovými knedlíky patří mezi skutečné kulinářské skvosty české kuchyně. Mnozí ji považují za sváteční pokrm.

Omáčka připravovaná z kořenové zeleniny získala svůj název díky hovězí svíčkové, což je kus masa, se kterým by se měla podávat, nebo aspoň takový byl původní záměr.

  • Svíčková omáčka se však běžně připravuje také s králičím, krůtím i vepřovým masem či zvěřinou.
  • Každý do ní může přidat nějaký svůj tajný prvek. Někdo přidává hořčici, jiný karamel, brusinky nebo ocet.
  • Tradiční svíčková by však vždy měla být krémová, zlatavě hnědá, trochu nakyslá a s jemně nasládlou chutí.

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Více

Slepice na paprice

Tak jednoduchá a tak chutná. Kuře na paprice patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně, cestu si nachází i do jídelních lístků v moderních českých restauracích, nadšení jsou z ní děti.

  • To je omáčka, jejíž základ tvoří cibule, smetana, mletá paprika a kuřecí maso či slepice.
  • Servírovat ji můžete s těstovinami, noky či houskovými knedlíky. 

Slepice na paprice

Slepice na paprice

Více

Pokud tápete, který knedlík se nejlíp hodí k jaké omáčce, pomoc najdete třeba v naší nové kuchařce z edice Apetit, která nese příznačný název Knedlíky, noky & omáčky.

Obchod Apetit