Do hodiny
Snadné
Často se sami označujeme za omáčkový národ. Svíčková, rajská nebo třeba koprová omáčka patří mezi stálice naší kuchyně. Jejich správná příprava a ochucení jsou však klíčové. Připravte si některou z nejoblíbenějších českých omáček podle našeho receptu.
Kromě toho, že jsme omáčkový národ, jsme také národem houbařů! A co jiného si s košíkem plným hub počít než připravit skvostnou krémovou omáčku. Vybírejte pevnější kousky, které se v omáčce tolik nerozvaří, dobře se hodí i sušené hřiby.
Rajská omáčka má hned několik výhod: Milují ji děti, je až ďábelsky jednoduchá a podávat ji můžete s vařeným hovězím masem, s masovými kuličkami z mletého masa nebo úplně bez masa.
Vyzkoušejte náš oblíbený recept s telecím masem od michelinského šéfkuchaře Ondřeje Sahajdáka.
Koprová omáčka rozděluje český národ na dvě části. Ty, kteří koprovou omáčku zbožňují a ty, kteří ji nemohou ani cítit. Pokud patříte do té první, možná nepohrdnete naším receptem.
Vyměníte-li kopr za křen, získáte další tradiční českou omáčkou – křenovou. Ostro-sladké omáčce neholduje každý právě kvůli specifické štiplavé chuti křenu. Tu však můžete ovlivnit. Raději do omáčky dejte křenu méně a trochu nastrouhaného naservírujte do mističky na stůl, každý si pak může omáčku dochutit dle svého. Vždy však doporučujeme používat křen co nejčerstvější.
Svíčková s perfektně vyváženou slanou, sladkou a kyselou chutí podávaná s houskovými knedlíky patří mezi skutečné kulinářské skvosty české kuchyně. Mnozí ji považují za sváteční pokrm.
Omáčka připravovaná z kořenové zeleniny získala svůj název díky hovězí svíčkové, což je kus masa, se kterým by se měla podávat, nebo aspoň takový byl původní záměr.
Tak jednoduchá a tak chutná. Kuře na paprice patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně, cestu si nachází i do jídelních lístků v moderních českých restauracích, nadšení jsou z ní děti.
Pokud tápete, který knedlík se nejlíp hodí k jaké omáčce, pomoc najdete třeba v naší nové kuchařce z edice Apetit, která nese příznačný název Knedlíky, noky & omáčky.
Zdroj informací: časopis Apetit