0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

3.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2106 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 274 g
Tuky 66 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné těsto, navinulá citronová pěna a maliny – jedním slovem delikatesa.

Suroviny

vejce 2 ks
zvlášť žloutky a bílky
máslo 50 g
změklý
sůl 1 špetka
tvaroh měkký 250 g
plnotučný
mouka pšeničná polohrubá 200 g
maliny 300 g
čerstvé či jahody
Na pěnu
moučkový cukr 4 PL
citronová kůra 1 ks
z 1/2 biocitronu
citronová štáva 1 PL
víno bílé 4 PL
suché, aromatické, např. muškát, tramín

1 Do velkého kastrolu dejte vařit vodu a trochu ji osolte. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky a zašlehejte tvaroh. Přisypte mouku (trochu si nechte na podsypání) a společně se sněhem zapracujte do tvarohu. Jestli těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, ale těsto má být měkčí a vláčné.

2 Rozdělte těsto na čtyři části, ale nemačkejte ho, pouze podle potřeby podsypte moukou, aby nelepilo. Vyválejte čtyři tenké dlouhé válečky o průměru 1–1,5 cm. Pokrájejte je šikmo na zhruba 2–2,5cm špalíčky a uvařte je nadvakrát ve vroucí osolené vodě: vařte je 3–4 minuty a potom je vyberte cedníkem a nechte krátce okapat.

3 Mezitím vyšlehejte v ohnivzdorné míse žloutky s cukrem, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Mísu položte na hrnec s vroucí vodou (může to být ten, ve kterém jste vařili noky), vmíchejte bílé víno a šlehejte do zhoustnutí; trvá to několik minut. Stále míchejte, aby se pěna na teple nesrazila.

4 Nočky rozdělte na talíře, zalijte žloutkovou pěnou, posypte malinami a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Pro jistotu zkontrolujte, jestli jsou noky uprostřed uvařené. Pokud je střed ještě bílý, pokračujte ve vaření, v opačném případě ihned vyndavejte.
  • Nočky jsou výborné také s opraženou strouhankou, cukrem a máslem, oříškovou posypkou a javorovým sirupem, nastrouhanou čokoládou a šlehačkou, strouhaným perníkem…

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit