Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2106 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 274 g
Tuky 66 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné těsto, navinulá citronová pěna a maliny – jedním slovem delikatesa.

Suroviny

vejce 2 ks
zvlášť žloutky a bílky
máslo 50 g
změklý
sůl 1 špetka
tvaroh měkký 250 g
plnotučný
mouka pšeničná polohrubá 200 g
maliny 300 g
čerstvé či jahody
Na pěnu
moučkový cukr 4 PL
citronová kůra 1 ks
z 1/2 biocitronu
citronová štáva 1 PL
víno bílé 4 PL
suché, aromatické, např. muškát, tramín

1 Do velkého kastrolu dejte vařit vodu a trochu ji osolte. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky a zašlehejte tvaroh. Přisypte mouku (trochu si nechte na podsypání) a společně se sněhem zapracujte do tvarohu. Jestli těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, ale těsto má být měkčí a vláčné.

2 Rozdělte těsto na čtyři části, ale nemačkejte ho, pouze podle potřeby podsypte moukou, aby nelepilo. Vyválejte čtyři tenké dlouhé válečky o průměru 1–1,5 cm. Pokrájejte je šikmo na zhruba 2–2,5cm špalíčky a uvařte je nadvakrát ve vroucí osolené vodě: vařte je 3–4 minuty a potom je vyberte cedníkem a nechte krátce okapat.

3 Mezitím vyšlehejte v ohnivzdorné míse žloutky s cukrem, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Mísu položte na hrnec s vroucí vodou (může to být ten, ve kterém jste vařili noky), vmíchejte bílé víno a šlehejte do zhoustnutí; trvá to několik minut. Stále míchejte, aby se pěna na teple nesrazila.

4 Nočky rozdělte na talíře, zalijte žloutkovou pěnou, posypte malinami a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Pro jistotu zkontrolujte, jestli jsou noky uprostřed uvařené. Pokud je střed ještě bílý, pokračujte ve vaření, v opačném případě ihned vyndavejte.
  • Nočky jsou výborné také s opraženou strouhankou, cukrem a máslem, oříškovou posypkou a javorovým sirupem, nastrouhanou čokoládou a šlehačkou, strouhaným perníkem…

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit