Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

3.7/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2106 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 274 g
Tuky 66 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné těsto, navinulá citronová pěna a maliny – jedním slovem delikatesa.

Související recepty

Suroviny

vejce 2 ks
zvlášť žloutky a bílky
změklý
sůl 1 špetka
plnotučný
maliny 300 g
čerstvé či jahody
Na pěnu
z 1/2 biocitronu
suché, aromatické, např. muškát, tramín

Postup

1

Do velkého kastrolu dejte vařit vodu a trochu ji osolte. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky a zašlehejte tvaroh. Přisypte mouku (trochu si nechte na podsypání) a společně se sněhem zapracujte do tvarohu. Jestli těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, ale těsto má být měkčí a vláčné.

2

Rozdělte těsto na čtyři části, ale nemačkejte ho, pouze podle potřeby podsypte moukou, aby nelepilo. Vyválejte čtyři tenké dlouhé válečky o průměru 1–1,5 cm. Pokrájejte je šikmo na zhruba 2–2,5cm špalíčky a uvařte je nadvakrát ve vroucí osolené vodě: vařte je 3–4 minuty a potom je vyberte cedníkem a nechte krátce okapat.

3

Mezitím vyšlehejte v ohnivzdorné míse žloutky s cukrem, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Mísu položte na hrnec s vroucí vodou (může to být ten, ve kterém jste vařili noky), vmíchejte bílé víno a šlehejte do zhoustnutí; trvá to několik minut. Stále míchejte, aby se pěna na teple nesrazila.

4 Nočky rozdělte na talíře, zalijte žloutkovou pěnou, posypte malinami a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Pro jistotu zkontrolujte, jestli jsou noky uprostřed uvařené. Pokud je střed ještě bílý, pokračujte ve vaření, v opačném případě ihned vyndavejte. Nočky jsou výborné také s opraženou strouhankou, cukrem a máslem, oříškovou posypkou a javorovým sirupem, nastrouhanou čokoládou a šlehačkou, strouhaným perníkem…

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...