Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2812 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 304 g
Tuky 140 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní varianta tradiční sicilské speciality s chlebem a s čerstvými rajčaty.

Související recepty

Sfincione

Sicilská pizza má silnější těsto, do kterého jsou ...

Suroviny

lilek 1 ks
velký nebo 2 menší
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivy černé 100 g
pěkné, s peckou
piniové oříšky 50 g
ciabatta 400 g
nebo jiný italský chleba, nakrájený na 2cm kostky
olivový olej
na opékání
cibule 1 ks
nakrájená na 2cm kostky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájená na 2cm kostky
rajčatový protlak 1 PL
krupicový cukr 1 PL
vinný ocet červený 5 PL
rostlinný olej
na smažení
fenykl 1 ks
na 2cm kostky
cuketa 1 ks
nakrájená na 2cm kostky
rajčata 3 ks
oválná, na 2cm kostky
bazalka 1 svazek
rozinky 50 g
sultánky, propláchnuté
olivový olej panenský 100 ml

1 Lilek nakrájejte na 2cm kostky. Osolte a v cedníku nechte 30 minut vypotit. Pak opláchněte a dobře osušte. Olivy slijte, osušte, lehce stlačte a zbavte pecky.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Piniové oříšky rozložte v jedné vrstvě na plech a pražte 8 minut dozlatova (nemusíte obracet). Na jiný plech rozložte kostky chleba a pečte 5–10 minut dozlatova. Dejte pinie i chleba stranou.

3 V pánvi na troše oleje opékejte cibuli, řapíkatý celer a olivy asi 5 minut do změknutí. Přidejte rajský protlak, cukr a ocet a přiveďte k varu. Pak vypněte a přesuňte do velké mísy.

4 V hrnci rozehřejte 4cm vysokou vrstvu oleje – hrnec by měl být tak velký, aby olej dosahoval asi do třetiny jeho výšky. Rozehřejte na 180°C (nebo až vhozený drobek chleba zpění). Vložte fenykl a smažte 1–2 minuty dozlatova. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Totéž opakujte s lilkem a cuketou – každý druh smažte zvlášť.

5 Všechnu smaženou a okapanou zeleninu vsypte do mísy. Přidejte čerstvá rajčata, na- trhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a panenský olivový olej. Řádně osolte a zlehka promíchejte. Překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny – stále ještě horká smažená zelenina způsobí, že se chutě krásně propojí.

6 Potom vmíchejte opečený chleba a nechte odpočinout dalších 20 minut. Pak ihned podávejte. (Odolejte pokušení dát mísu do chladničky – odpočívat by měl pokrm při pokojové teplotě. Jen tak se dobře rozleží a chutě se dokonale prolnou.) 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit