0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2812 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 304 g
Tuky 140 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní varianta tradiční sicilské speciality s chlebem a s čerstvými rajčaty.

Suroviny

lilek 1 ks
velký nebo 2 menší
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivy černé 100 g
pěkné, s peckou
piniové oříšky 50 g
nebo jiný italský chleba, nakrájený na 2cm kostky
olivový olej
na opékání
cibule 1 ks
nakrájená na 2cm kostky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájená na 2cm kostky
rajčatový protlak 1 PL
krupicový cukr 1 PL
vinný ocet červený 5 PL
rostlinný olej
na smažení
na 2cm kostky
nakrájená na 2cm kostky
oválná, na 2cm kostky
bazalka 1 svazek
rozinky 50 g
sultánky, propláchnuté
olivový olej panenský 100 ml

Postup

1

Lilek nakrájejte na 2cm kostky. Osolte a v cedníku nechte 30 minut vypotit. Pak opláchněte a dobře osušte. Olivy slijte, osušte, lehce stlačte a zbavte pecky.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Piniové oříšky rozložte v jedné vrstvě na plech a pražte 8 minut dozlatova (nemusíte obracet). Na jiný plech rozložte kostky chleba a pečte 5–10 minut dozlatova. Dejte pinie i chleba stranou.

3

V pánvi na troše oleje opékejte cibuli, řapíkatý celer a olivy asi 5 minut do změknutí. Přidejte rajský protlak, cukr a ocet a přiveďte k varu. Pak vypněte a přesuňte do velké mísy.

4

V hrnci rozehřejte 4cm vysokou vrstvu oleje – hrnec by měl být tak velký, aby olej dosahoval asi do třetiny jeho výšky. Rozehřejte na 180°C (nebo až vhozený drobek chleba zpění). Vložte fenykl a smažte 1–2 minuty dozlatova. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Totéž opakujte s lilkem a cuketou – každý druh smažte zvlášť.

5

Všechnu smaženou a okapanou zeleninu vsypte do mísy. Přidejte čerstvá rajčata, na- trhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a panenský olivový olej. Řádně osolte a zlehka promíchejte. Překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny – stále ještě horká smažená zelenina způsobí, že se chutě krásně propojí.

6

Potom vmíchejte opečený chleba a nechte odpočinout dalších 20 minut. Pak ihned podávejte. (Odolejte pokušení dát mísu do chladničky – odpočívat by měl pokrm při pokojové teplotě. Jen tak se dobře rozleží a chutě se dokonale prolnou.) 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč