Letní varianta tradiční sicilské speciality s chlebem a s čerstvými rajčaty. Perfektní zeleninové jídlo, které jako stvořené pro horké letní dny. Do receptu zpracujete cuketu, lilek, čerstvá rajčata i bylinky.
Suroviny
Postup
Lilek nakrájejte na 2cm kostky. Osolte a v cedníku nechte 30 minut vypotit. Pak opláchněte a dobře osušte. Olivy slijte, osušte, lehce stlačte a zbavte pecky.
Troubu předehřejte na 180 °C. Piniové oříšky rozložte v jedné vrstvě na plech a pražte 8 minut dozlatova (nemusíte obracet). Na jiný plech rozložte kostky chleba a pečte 5–10 minut dozlatova. Dejte pinie i chleba stranou.
V pánvi na troše oleje opékejte cibuli, řapíkatý celer a olivy asi 5 minut do změknutí. Přidejte rajský protlak, cukr a ocet a přiveďte k varu. Pak vypněte a přesuňte do velké mísy.
V hrnci rozehřejte 4cm vysokou vrstvu oleje – hrnec by měl být tak velký, aby olej dosahoval asi do třetiny jeho výšky. Rozehřejte na 180 °C (nebo až vhozený drobek chleba zpění). Vložte fenykl a smažte 1–2 minuty dozlatova. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Totéž opakujte s lilkem a cuketou – každý druh smažte zvlášť.
Všechnu smaženou a okapanou zeleninu vsypte do mísy. Přidejte čerstvá rajčata, natrhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a panenský olivový olej. Řádně osolte a zlehka promíchejte. Překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny – stále ještě horká smažená zelenina způsobí, že se chutě krásně propojí.
Potom vmíchejte opečený chleba a nechte odpočinout dalších 20 minut. Pak ihned podávejte. (Odolejte pokušení dát mísu do chladničky – odpočívat by měl pokrm při pokojové teplotě. Jen tak se dobře rozleží a chutě se dokonale prolnou.)