Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2812 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 304 g
Tuky 140 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní varianta tradiční sicilské speciality s chlebem a s čerstvými rajčaty.

Suroviny

lilek 1 ks
velký nebo 2 menší
sůl
pepř
čerstvě mletý
pěkné, s peckou
piniové oříšky 50 g
nebo jiný italský chleba, nakrájený na 2cm kostky
olivový olej
na opékání
nakrájená na 2cm kostky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájená na 2cm kostky
vinný ocet červený 5 PL
rostlinný olej
na smažení
na 2cm kostky
nakrájená na 2cm kostky
oválná, na 2cm kostky
bazalka 1 svazek
sultánky, propláchnuté
olivový olej panenský 100 ml

Postup

1

Lilek nakrájejte na 2cm kostky. Osolte a v cedníku nechte 30 minut vypotit. Pak opláchněte a dobře osušte. Olivy slijte, osušte, lehce stlačte a zbavte pecky.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Piniové oříšky rozložte v jedné vrstvě na plech a pražte 8 minut dozlatova (nemusíte obracet). Na jiný plech rozložte kostky chleba a pečte 5–10 minut dozlatova. Dejte pinie i chleba stranou.

3

V pánvi na troše oleje opékejte cibuli, řapíkatý celer a olivy asi 5 minut do změknutí. Přidejte rajský protlak, cukr a ocet a přiveďte k varu. Pak vypněte a přesuňte do velké mísy.

4

V hrnci rozehřejte 4cm vysokou vrstvu oleje – hrnec by měl být tak velký, aby olej dosahoval asi do třetiny jeho výšky. Rozehřejte na 180°C (nebo až vhozený drobek chleba zpění). Vložte fenykl a smažte 1–2 minuty dozlatova. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Totéž opakujte s lilkem a cuketou – každý druh smažte zvlášť.

5

Všechnu smaženou a okapanou zeleninu vsypte do mísy. Přidejte čerstvá rajčata, na- trhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a panenský olivový olej. Řádně osolte a zlehka promíchejte. Překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte odpočinout alespoň 2 hodiny – stále ještě horká smažená zelenina způsobí, že se chutě krásně propojí.

6

Potom vmíchejte opečený chleba a nechte odpočinout dalších 20 minut. Pak ihned podávejte. (Odolejte pokušení dát mísu do chladničky – odpočívat by měl pokrm při pokojové teplotě. Jen tak se dobře rozleží a chutě se dokonale prolnou.) 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...