Suroviny
Postup
Připravíme si dvě formy o průměru 20 a 14 cm (popř. plech o velikosti…), vyložíme je pečícím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Elektrickou troubu předehřejeme na 170ºC.
Korpus:
Oddělíme žloutky od bílků. Ze všech bílků, do nichž jsme přidali 1 lžičku citronové šťávy, ušleháme sníh a odložíme stranou. Žloutky ušleháme s cukrem, až jsou pěkně napěněné (po cca 5 minutách), přidáme horké mléko, rum a postupně opatrně po malých troškách přiléváme olej.
Následně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, a poté opatrně zapracujeme sníh.
Těsto vlijeme do připravených forem (popř. připraveného plechu) a pečeme cca 35 minut (po přiměřené době, jakmile se korpus zpevní a povrch začne hnědnout, zkontrolujeme pomocí špejle, pokud na špejli po vpíchnutí do korpusu nezůstává neupečené těsto, ale špejle je suchá, je korpus propečený).
Krém:
Smícháme moučkový cukr se ztužovačem šlehačky. Vychlazenou šlehačku vlijeme do vhodné nádoby a začínáme šlehat na nejvyšší obrátky.
Jakmile začne šlehačka tuhnout, začneme přidávat tvaroh a cukr, dáme pozor, abychom šlehačku nepřešlehali a nezačalo se z ní oddělovat máslo.
Dohotovení dortu:
Korpusy rozřízneme napůl. Pokud jsme těsto pekli na plechu, pomocí např. talířů vyřízneme z těsta 2 kola o průměru 20 cm a 2 kola o průměru 14 cm a dále postupujeme, jako by se jednalo o poloviny rozříznutých korpusů.
Na spodní polovinu většího korpusu natřeme jahodovou marmeládu, následně část šlehačkovo-tvarohového krému a vtlačíme do něj klínky nakrájených jahod, zakryjeme druhou polovinou korpusu. Na povrch většího korpusu opět natřeme jahodovou marmeládu a krém.
Do středu osadíme spodní polovinu menšího korpusu, který rovněž potřeme jahodovou marmeládou, krémem a poklademe kousky jahod. Přiklopíme druhou polovinou menšího korpusu.
Celý povrch korpusů potřeme zbylým šlehačkovým krémem a uhladíme. Rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu na vaření spolu s máslem. Jakmile je čokoláda tekutá, začneme ji opatrně nalévat svrchu do meziprostoru mezi okrajem většího korpusu a menším korpusem na něm usazeným (vytvoříme lem z čokolády), část čokolády necháme stéci po obvodu dolů (malé pramínky).
Následně vrchní stranu menšího korpusu postříkáme čokoládou. Rozkrájíme jahody na klínky a část osadíme na vrchní stranu menšího korpusu, část uložíme na čokoládový lem. Dozdobíme čokoládovými pralinkami a snítkou