Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslava léta: Zmrzlinový pohár

pohar ostruziny
ZDROJ: Silvia Rita/Pixabay
sdílet:

Nechte se unést sladkou vzpomínkou na pohár s kopečkovou zmrzlinou hojně obdařenou porcí sladké šlehačky s cukrovým posypem. A připravte si s námi zmrzlinový pohár podle nejnovějších trendů.

Retro verzi poháru jsme povýšili do nebeských sfér, kde prim na chuťovou notu hraje lahodná zmrzlina ve spojení s dalšími surovinami, které podtrhují vzájemné souznění chutí. 

Výběr zmrzliny na prvním místě

Zmrzlina tvoří základ poháru, pro výslednou chuť jsou její kvalita a provedení nesmírně důležité. Dlouhodobě nejoblíbenější kupovanou zmrzlinou v Česku je vanilková. Další na žebříčku popularity stojí čokoládová a jahodová. Češi však ve svých preferencích tradičních příchutí nejsou výjimeční, podobně je na tom obliba příchutí i v celosvětovém měřítku. Důležitá však není jen příchuť, ale i kvalita.

Vanilková zmrzlina je univerzální, hodí se k jakýmkoli dalším surovinám, žádnou chuť nepokazí. Použít však do poháru můžete jakoukoli oblíbenou zmrzlinu nebo jejich kombinace. Budete-li se chtít blýsknout pohárem, který vyrobíte úplně sami od A do Z, pusťte se i do domácí zmrzliny. 

Zmrzlina a co dál?

  • Ovoce: Použít můžete čerstvé, kandované, kompotované, mražené nebo sušené mrazem, případně si předem připravit ovocný rozvar, který vytvoří lahodnou omáčku a zmrzlinu obalí ovocnou chutí. 
  • Šlehačka: Toužíte-li po hedvábně jemné a dokonale vyšlehané šlehačce, nezapomeňte ji nejdřív pořádně vychladit. Podívejte se na naše tipy, jak na šlehačku.  
  • Ořechy: Neodolatelná křupavá složka skvěle lahodící k jakékoli smetanové zmrzlině. Použít můžete například drcené pistácie, nesolené arašídy, pekanové a vlašské ořechy nebo třeba kešú oříšky. Zmrzlinu povýšíte do gastronomického nebe pár lžičkami sladké oříškové směsi
  • Poleva: Často se používá tzv. topping neboli hotová poleva, kterou můžete zakoupit v síti supermarketů. K dostání je v několika příchutích, lepší si však připravíte doma. Potřebovat budete máslo, třtinový cukr, zlatý sirup, smetanu ke šlehání a brandy. Podrobný recept na přípravu toppingu najdete v našem receptu.

  • Posyp: Na přípravu tradičního poháru se hodí i cukrářský posyp. Zmrzlinový pohár se bez něj jistě obejde, ale zejména děti mají tuto barevnou cukrářskou směs rády. Vybírat můžete z různých barev a chutí.  
  • Něco navíc: Nejen děti ocení osvěžující chuť zmrzliny v kombinaci s nadýchaným křupavým popcornem. Připravte si domácí karamelový popcorn a hojně jím zmrzlinu posypte. Zbylý popcorn se bude skvěle hodit na večerní mlsání u televize.

Tady se každý může kreativně vyřádit a vyladit zmrzlinový pohár k dokonalosti tím, co k němu přidáte. Nebojte se do tvoření zapojit také děti, které sestavování vlastního poháru bude bavit a zároveň rozvíjet jejich fantazii. 

Osvědčené chutě

Přestože zmrzlinový pohár nesvazují žádná pravidla co se surovin týká, máme pro vás osvědčené kombinace. 

  • Vanilková zmrzlina + čokoládová poleva + oříšky
  • Vanilková zmrzlina + čokoládová poleva + banán
  • Čokoládová zmrzlina + kandované třešně/višně + pár kapek ovocného likéru
  • Karamelová zmrzlina + opražené arašídy + poleva ze slaného karamelu
  • Vanilková zmrzlina + malinový rozvar

Čerstvou šlehačku dávkujte podle vlastní chuti. 

Zmrzlinovým pohárům ale sluší i ovocné zmrzliny. Pro inspiraci najeďte níž, v odkazu na vás čeká 13 různých zmrzlinových pohárů. U každého receptu nechybí návod krok za krokem, proto neváhejte a osvěžte sebe a své blízké pořádnou porcí lahodného zmrzlinového poháru. 

Sundae: Americká klasika

První zmrzlinový pohár byl dle dostupných informací sestaven a servírován v Americe koncem 19. století a nesl název sundae. Šlo o dezert ze zmrzliny, ovoce a šlehačky. Mezi klasiku amerických pohárů, které se rozšířily po celém světě, dnes patří například banana split.

Skryt pre seznam
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín