Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Když v přírodě vyhládne, vsaďte na jídla z kotlíku

Kotlík
ZDROJ: Yaroslav Konyk/Unsplash
sdílet:

Ať už jste na zahradě, na chalupě nebo kempujete, vaření v kotlíku je skvělou možností, jak si připravit chutné jídlo. Výhodnou je, že vše připravíte „v jednom hrnci“, neušpiníte příliš nádobí a navíc každý může přidat ruku k dílu. Kotlíkový guláš je nepřekonatelná klasika!

Co budete na vaření v kotlíku potřebovat

  • Kotlík můžete pořídit smaltovaný, nerezový i plechový. Na výběr jsou různé velikosti a lze dokoupit i poklici.
  • Trojnožka se hodí na zavěšení kotlíku nad ohněm.
  • Další možností jsou dvě vidlice zapíchnuté proti sobě na okraji ohniště, mezi které položíte tyč se zavěšeným kotlíkem.
  • Bezpečnější a stabilnější je položit vedle sebe dva ploché kameny, mezi kterými vznikne prostor pro ohniště, a kotlík na ně jednoduše položíte.
  • Nezapomeňte na dřevěnou vařečku, která by měla být dostatečně dlouhá, abyste při míchání do kotlíku dosáhli a přitom se nepopálili.
  • K ruce se při vaření hodí chňapka nebo utěrka, kterou podle potřeby nádobu přidržíte nebo uchopíte.

Jak vařit v kotlíku

Vaření v kotlíku je podobné jako v hrnci na sporáku, jen s tím rozdílem, že oheň nejde tak snadno regulovat. Připravit v něm můžete všechna jídla na způsob klasických gulášů i oblíbené polévky. Výhodou je, že v kotlíku můžete vařit a dusit připravované pokrmy dlouho, dokud oheň nevyhasne.

  • Určitě vynechejte složité recepty, které jsou náročné na suroviny a přípravu.
  • Také se vyhněte zahušťování moukou. Mouka se snadno připaluje.
  • Jestli s vařením v kotlíku teprve začínáte, nepoužívejte příliš drahé suroviny a pro začátek vsaďte spíš na zeleninová jídla. V sezóně se vyplatí sáhnout po rajčatech, paprikách, cuketách, zelených fazolkách, lilku, patisonu. Pochopitelně nesmí chybět cibule a česnek.

masa volte především ty druhy a části, které se hodí na přípravu gulášůvepřová plec, hovězí přední, kližka, kuřecí stehna nebo ryby

  • Pro naprosté začátečníky doporučujeme použít místo masa uzeniny. Kvalitní šunka, špekáčky nebo klobásky zasytí a také pokrm příjemně ovoní. Můžete je také předem opéct na ohni a dodat tak pokrmu kouřovou chuť.
  • Krom klasického sušené koření využijte také bylinky – tymián, rozmarýn, majoránka, pažitka, petrželka, bazalka, koriandr, šalvěj, libeček atd.
  • Jestliže jste poblíž lesa a máte možnost nasbírat čerstvé houby, neváhejte. Případnou alternativou jsou pochopitelně i koupené žampiony nebo hlíva ústřičná.
  • Pokud vaříte daleko od domova, nezapomeňte si přibalit domácí zavařeniny nebo konzervy. Určitě oceníte rajčatovou omáčku, nakládané houby, maso ve vlastní šťávě i sterilované fazole a kukuřici.
  • Na zahuštění místo mouky použijte nastrouhanou bramboru nebo rozdrobenou střídku staršího chleba.

Dezerty z kotlíku? Proč ne!

Máme dobrou zprávu i pro ty z vás, kteří si na masové pochoutky příliš nepotrpí. V kotlíku si můžete uvařit i řadu velmi chutných bezmasých jídel. Skvělou volbou jsou ovocné knedlíky z bramborového nebo tvarohového těsta, šišky s mákem nebo přelité ovocným rozvarem.

Autorský článek redakce Apetit

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč