Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Když v přírodě vyhládne, vsaďte na jídla z kotlíku

Kotlík
ZDROJ: Yaroslav Konyk/Unsplash
sdílet:

Ať už jste na zahradě, na chalupě nebo kempujete, vaření v kotlíku je skvělou možností, jak si připravit chutné jídlo. Výhodnou je, že vše připravíte „v jednom hrnci“, neušpiníte příliš nádobí a navíc každý může přidat ruku k dílu. Kotlíkový guláš je nepřekonatelná klasika!

Co budete na vaření v kotlíku potřebovat

  • Kotlík můžete pořídit smaltovaný, nerezový i plechový. Na výběr jsou různé velikosti a lze dokoupit i poklici.
  • Trojnožka se hodí na zavěšení kotlíku nad ohněm.
  • Další možností jsou dvě vidlice zapíchnuté proti sobě na okraji ohniště, mezi které položíte tyč se zavěšeným kotlíkem.
  • Bezpečnější a stabilnější je položit vedle sebe dva ploché kameny, mezi kterými vznikne prostor pro ohniště, a kotlík na ně jednoduše položíte.
  • Nezapomeňte na dřevěnou vařečku, která by měla být dostatečně dlouhá, abyste při míchání do kotlíku dosáhli a přitom se nepopálili.
  • K ruce se při vaření hodí chňapka nebo utěrka, kterou podle potřeby nádobu přidržíte nebo uchopíte.

Jak vařit v kotlíku

Vaření v kotlíku je podobné jako v hrnci na sporáku, jen s tím rozdílem, že oheň nejde tak snadno regulovat. Připravit v něm můžete všechna jídla na způsob klasických gulášů i oblíbené polévky. Výhodou je, že v kotlíku můžete vařit a dusit připravované pokrmy dlouho, dokud oheň nevyhasne.

  • Určitě vynechejte složité recepty, které jsou náročné na suroviny a přípravu.
  • Také se vyhněte zahušťování moukou. Mouka se snadno připaluje.
  • Jestli s vařením v kotlíku teprve začínáte, nepoužívejte příliš drahé suroviny a pro začátek vsaďte spíš na zeleninová jídla. V sezóně se vyplatí sáhnout po rajčatech, paprikách, cuketách, zelených fazolkách, lilku, patisonu. Pochopitelně nesmí chybět cibule a česnek.

masa volte především ty druhy a části, které se hodí na přípravu gulášůvepřová plec, hovězí přední, kližka, kuřecí stehna nebo ryby

  • Pro naprosté začátečníky doporučujeme použít místo masa uzeniny. Kvalitní šunka, špekáčky nebo klobásky zasytí a také pokrm příjemně ovoní. Můžete je také předem opéct na ohni a dodat tak pokrmu kouřovou chuť.
  • Krom klasického sušené koření využijte také bylinky – tymián, rozmarýn, majoránka, pažitka, petrželka, bazalka, koriandr, šalvěj, libeček atd.
  • Jestliže jste poblíž lesa a máte možnost nasbírat čerstvé houby, neváhejte. Případnou alternativou jsou pochopitelně i koupené žampiony nebo hlíva ústřičná.
  • Pokud vaříte daleko od domova, nezapomeňte si přibalit domácí zavařeniny nebo konzervy. Určitě oceníte rajčatovou omáčku, nakládané houby, maso ve vlastní šťávě i sterilované fazole a kukuřici.
  • Na zahuštění místo mouky použijte nastrouhanou bramboru nebo rozdrobenou střídku staršího chleba.

Dezerty z kotlíku? Proč ne!

Máme dobrou zprávu i pro ty z vás, kteří si na masové pochoutky příliš nepotrpí. V kotlíku si můžete uvařit i řadu velmi chutných bezmasých jídel. Skvělou volbou jsou ovocné knedlíky z bramborového nebo tvarohového těsta, šišky s mákem nebo přelité ovocným rozvarem.

Autorský článek redakce Apetit

Související recepty

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín