Italové to vymysleli skvěle. Jak tvrdí, tiramisu je nejen vyznáním lásky, ale také variantou dezertu, který milují prakticky všichni. Tedy i šťouravá tchyně. Jakmile budete mít v lednici dvě balení mascarpone, ve french pressu něco kávy a ve spíži cukrářské piškoty, nemusíte se bát toho, že by vás nečekaná návštěva zaskočila. Naopak.
Dokonalé prolnutí chutí je základ úspěchu
Dejte si pozor na jedinou věc. Zvažte, zda máte mezi okamžikem, kdy se dozvíte, že se vám blíží na pohovku neočekávaná návštěva, a jejím skutečným příchodem dostatek času na přípravu dezertu ve velké formě. Pokud ne, zvolte servírování ve skleničkách. Všechny složky dezertu totiž potřebují pár minut na to, aby se prolnuly, a nevyznívaly chuťově samostatně, takže je lepší tiramisu připravit do pohárků. Případně designových misek.
Obecně, ať už budete nepečené tiramisu vytvářet z mascarpone nebo krémového sýra, případně jogurtu, je třeba, aby mělo alespoň deset minut na to, aby se složky v nádobce provázaly. Piškoty tedy prolijte kávou, kávovým likérem, pokryjte jednou z vrstev krému. A celý proces opakujte tak dlouho, dokud nebude nádoba plná. Pokud potřebujete, aby tiramisu vypadalo dokonale a stejně tak i chutnalo, nešetřete ani kávou, ani likérem. Nakonec posypte pravým kakaem a těsně před servírováním dozdobte jahodou.
Vsaďte na všemi milované nepečené dorty
Tiramisu je pro vás velká neznámá? Pak můžete zaujmout domácím nepečeným dortem. Tedy na dno dortové formy položte piškoty, nebo nekrémové sušenky typu BeBe a na ně nalijte krém z tvarohu, krémového sýra, zakysané smetany nebo jogurtu (doplněný o želatinu, aby rychleji ztuhl). Přidat můžete i vrstvu ovoce. Následně vrstvěte další vrstvu sušenek a krému. A tak pořád dokola. Poslední, svrchní vrstva nepečeného dezertu by měla být pokrytá ovocem. Pozor ale, pro tento případ byste měli mít doma k dispozici želatinu ve spreji.
Ovoce pokrájené na kousky, například jahody, má tendenci osychat, a to opravdu nevypadá reprezentativně. Díky výše uvedené želatině budete mít dezert jako z luxusní kavárny. Jednodušším a dostupnějším řešením je potřít ovoce nahřátým přepasírovaným džemem. Barevně nejuniverzálnější je meruňkový, ovšem vždy myslete i na příchuť dortu. K jahodám se bude lépe hodit jahodová či pikatní rybízová zavařenina.
Nepečené dezerty jsou jednoduché, osvěžující a v zásadě se nenajde člověk, kterému by nechutnaly. Proto ať už se rozhodnete pro variantu italskou nebo českou, sklidíte s ní zasloužený úspěch. Nejedná se o velkou cukrařinu, jakmile si osvojíte ty správné grify, bude vám stačit patnáct minut pro přípravu dechberoucího dezertu, který vás vystřelí do cukrářského nebe. A vaše hosty do toho chuťového. Získáte společenské body, které se rozhodně počítají.
Mimochodem, neustále jsme hovořili pouze o dvou typech dezertů. Ovšem možností existuje opravdu nespočet! Máte-li odvahu, vyzkoušejte třeba Malakoff. Dort, který vznikl u příležitosti oslavy vítězství na Krymské války. A hlavní šéfkuchař velitele měl proklatě krátkou dobu na přípravu dezertu, kterým by byli uctěni všichni generálové vítězných vojsk. Nejen jeho velitel, ale i on toho večera zvítězil. Zkuste si také připsat vavříny, které vám právem náleží.