0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krajové speciality z celé České republiky

Vázané koláče s tvarohem
Vázené koláče s tvarohem , ZDROJ: Apetit
sdílet:

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem.

Hrušťáky z Valašska 

Už po generace se na Valašsku pečou frgále. Místní si na nich pochutnávají u příležitosti velkých svátků – o Velikonocích, na Vánoce, při křtinách či svatbách.

  • Velký koláč z tenké vrstvy kynutého těsta se potírá jednodruhovými náplněmi. Nejoblíbenější jsou hruškové frgále s náplní ze sušených švestek, které se namočí, namelou, uvaří a dochutí.
  • Místo hrušek se v náplni můžete setkat například také s tvarohem, mákem, povidly i borůvkami. 

Spřízněné Zlínsko zase proslulo koláčky dvojctihodnými. Jejich příprava je hotovým obřadem, který si můžete užít, když je budete péct třeba s kamarádkami. Přesvědčíte se, že slavnostní koláčky jsou pracné, ovšem opravdu božské!

Perníky z Podkrkonoší

V zalesněném kraji krkonošského podhůří se dodnes připravuje pečivo s dlouholetou tradicí. Když touto oblastí projíždíte, jména obcí vám napovídají své proslulé sladkosti. Dodnes se zde setkáte se slavnou trojkou: miletínskými modlitbičkami, hořickými trubičkami a lomnickými suchary.

  • Do pečiva v Podkrkonoší se často přidával sirob – ten si hospodyně připravovaly z řízků cukrové řepy, která patřila k hlavním okopaninám místních polí.
  • Populární a zdravé sladidlo svou konzistencí připomíná med a má sytě hnědou barvu. Kuchařky ho přidávaly do kaší, perníků a dalších krajových sladkostí, nebo jimi polévaly buchtičky a plnily řepánky.

Merhované Chodsko

Také na Chodsku se bez koláčů neobejde žádná slavnost. Pečou se především na pouť a svatbu. Proslýchá se, že každá z chodských vesnic zdobí své koláče jinak. Existují dva základní způsoby, jak koláče merhovat čili zdobit.

  • Při tom prvním se celý koláč potře tvarohem a do něj pak přijdou povidla s mákem, rozinky a mandle. Takové jsou koláče z dolního Chodska.
  • Druhou variantou je zdobení koláčů střídáním proužku tvarohu, máku a povidel. To jsou koláče panské z okolí Domažlic. 

Knedlíková Šumava

Nezapře své kulinářské příbuzenství s přeshraničním Rakouskem.

  • K oblíbeným dezertům patří trhanec a tvarohové koláčky.
  • Šumava se také může hrdě nazývat knedlíkovým královstvím. Knedlíky se zde dělají plněné, polévané i sypané, s borůvkami z lesa, kterým zde říkají černé jahody, i meruňkami ze sadů.

Praha plná cukráren

V odkazu měšťanské kuchyně a kaváren vídeňského typu bychom našli nostalgické zákusky z elegantních cukráren.

  • Ovšem pokud chcete ochutnat něco echt pražského, doporučujeme poněkud nevzhledný pražský koláč. Dostane vás jedinečnou kombinací kynutého těsta, bohaté šlehačkové náplně a křupavé žmolenky na povrchu. Historie tohoto velkolepého dezertu je nejasná, původ lze prý hledat u francouzského tarte tropézienne.

Moc dobře víme, že takto kratičký výlet nemůže obsáhnout všechny sladké skvosty regionů naší země, a tak ho prosím berte spíš jako ochutnávku a inspiraci než pokus o vyčerpávající výčet sladkých pokladů české kuchyně.

Spoustu dalších receptů najdete v následujících článcích.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč