0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krajové speciality z celé České republiky

Vázané koláče s tvarohem
Vázené koláče s tvarohem , ZDROJ: Apetit
sdílet:

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem.

Hrušťáky z Valašska 

Už po generace se na Valašsku pečou frgále. Místní si na nich pochutnávají u příležitosti velkých svátků – o Velikonocích, na Vánoce, při křtinách či svatbách.

  • Velký koláč z tenké vrstvy kynutého těsta se potírá jednodruhovými náplněmi. Nejoblíbenější jsou hruškové frgále s náplní ze sušených švestek, které se namočí, namelou, uvaří a dochutí.
  • Místo hrušek se v náplni můžete setkat například také s tvarohem, mákem, povidly i borůvkami. 

Spřízněné Zlínsko zase proslulo koláčky dvojctihodnými. Jejich příprava je hotovým obřadem, který si můžete užít, když je budete péct třeba s kamarádkami. Přesvědčíte se, že slavnostní koláčky jsou pracné, ovšem opravdu božské!

Perníky z Podkrkonoší

V zalesněném kraji krkonošského podhůří se dodnes připravuje pečivo s dlouholetou tradicí. Když touto oblastí projíždíte, jména obcí vám napovídají své proslulé sladkosti. Dodnes se zde setkáte se slavnou trojkou: miletínskými modlitbičkami, hořickými trubičkami a lomnickými suchary.

  • Do pečiva v Podkrkonoší se často přidával sirob – ten si hospodyně připravovaly z řízků cukrové řepy, která patřila k hlavním okopaninám místních polí.
  • Populární a zdravé sladidlo svou konzistencí připomíná med a má sytě hnědou barvu. Kuchařky ho přidávaly do kaší, perníků a dalších krajových sladkostí, nebo jimi polévaly buchtičky a plnily řepánky.

Merhované Chodsko

Také na Chodsku se bez koláčů neobejde žádná slavnost. Pečou se především na pouť a svatbu. Proslýchá se, že každá z chodských vesnic zdobí své koláče jinak. Existují dva základní způsoby, jak koláče merhovat čili zdobit.

  • Při tom prvním se celý koláč potře tvarohem a do něj pak přijdou povidla s mákem, rozinky a mandle. Takové jsou koláče z dolního Chodska.
  • Druhou variantou je zdobení koláčů střídáním proužku tvarohu, máku a povidel. To jsou koláče panské z okolí Domažlic. 

Knedlíková Šumava

Nezapře své kulinářské příbuzenství s přeshraničním Rakouskem.

  • K oblíbeným dezertům patří trhanec a tvarohové koláčky.
  • Šumava se také může hrdě nazývat knedlíkovým královstvím. Knedlíky se zde dělají plněné, polévané i sypané, s borůvkami z lesa, kterým zde říkají černé jahody, i meruňkami ze sadů.

Praha plná cukráren

V odkazu měšťanské kuchyně a kaváren vídeňského typu bychom našli nostalgické zákusky z elegantních cukráren.

  • Ovšem pokud chcete ochutnat něco echt pražského, doporučujeme poněkud nevzhledný pražský koláč. Dostane vás jedinečnou kombinací kynutého těsta, bohaté šlehačkové náplně a křupavé žmolenky na povrchu. Historie tohoto velkolepého dezertu je nejasná, původ lze prý hledat u francouzského tarte tropézienne.

Moc dobře víme, že takto kratičký výlet nemůže obsáhnout všechny sladké skvosty regionů naší země, a tak ho prosím berte spíš jako ochutnávku a inspiraci než pokus o vyčerpávající výčet sladkých pokladů české kuchyně.

Spoustu dalších receptů najdete v následujících článcích.

Související články

Jak na odpalované těsto, aby se vždycky podařilo
  • Tipy a triky

Jak na odpalované těsto, aby se vždycky podařilo

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí přidat poctivý krém nebo našlehanou smetanu a ocitnete se v ráji. ...
Jak na dokonalou drobenku?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka či žmolenka je dokonalou třešničkou koláči. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš...
Co měla prababička ve spíži
  • Zajímavosti

Co měla prababička ve spíži

Uchování sklizně během dlouhých zimních měsíců bylo pro naše předky otázkou přežití. Ke skladování brambor, kořenové zeleniny a okopanin používali chladné sklepy, do kterých se pro zásoby chodilo jednou týdně. Ke krátkodobému uchování...
5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak...
Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou
  • Tipy a triky

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit