Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na největší sladký hit současnosti – Basque burnt cheesecake

Křupavý korpus z rozdrobených sušenek a jemný tvarohový střed. Určitě už víte, co máme na mysli. Ano, cheesecake. Tuhle dobrotu už určitě znáte. Ale slyšeli jste o Basque burnt cheesecaku? Tahle zcela netradiční verze populárního koláče je hitem současnosti a my vám prozradíme, jak si ji připravit doma.
24. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co je Basque burnt cheesecake?

Basque burnt cheesecake můžeme přeložit jako baskický spálený koláč a jedná se o cheesecake se spáleným povrchem bez korpusu, který v 90. letech vymyslel španělský šéfkuchař Santiago Rivera v restauraci La Viña v Baskicku, což je autonomní společenství na severu Španělska. Koláč začal být před nedávnou dobou populární v USA, odkud se jeho sláva šíří do celého světa.

Princip tkví v pečení při vysoké teplotě, díky čemuž se vršek cheesecaku spálí a vznikne tak tmavohnědá krusta, zatímco vnitřek zůstane krásně krémový. Vysoká teplota také způsobí, že kraje cheesecaku se trochu nafouknou, popraskají a vytvoří tak jedinečný zdeformovaný vzhled.

Proč je tak populární?

Popularita této netradiční verze cheesecaku nespočívá jen v jeho nevšedním vzhledu, ale také v chuti, lehkosti těsta a jednoduché přípravě. Spálený vršek je nahořklý a spolu se sladkostí vnitřku vytváří unikátní chuťový požitek. Je to podobné jako u créme brulée, kde je vršek díky flambování také trochu připálený. Zkaramelizovaný povrch tak do dezertu vnese kontrastní prvek.

Baskický spálený cheesecake se od klasického amerického cheesecaku liší i samotnou strukturou těsta. Není tak hutný a vnitřek je nadýchanější a krémovější. A jak na ultra lehkou přípravu si prozradíme vzápětí.

Přece jen byste raději klasický cheesecake? Vyzkoušejte náš osvědčený recept.

Cheesecake

Zpočátku se cheesecake pekl s klasickým těstem, v proslulém Reubenově lahůdkářství ještě ve vodní lázni. Pak se spolu s...

Jak si spálený cheesecake připravit doma?

Příprava baskického spáleného cheesecaku je opravdu jednoduchá. Prostě jen smícháte suroviny, nalijete do formy a pečete. Na dortovou formu o velikosti cca 23 cm budete potřebovat:

  • 2 x 250 g vaničky smetanového sýra v pokojové teplotě
  • 1 ½ hrnku krupicového cukru
  • 5 velkých vajec
  • 1 ¾ hrnku vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku mouky

 

  1. Předehřejte troubu na cca 200 °C.
  2. Vnitřek formy vytřete máslem nebo postříkejte olejem a vyložte pečícím papírem tak, aby zcela zakryl vnitřek formy, nalepil se na ní a papír ještě vyčníval asi 5 cm nad okrajem.
  3. Pomocí mixéru smíchejte smetanový sýr s cukrem, po jednom vmíchejte všechna vejce, přidejte vanilkový extrakt a šlehačku. Jakmile je krém hladký, vmíchejte prosátou mouku a sůl a mixujte, dokud nezmizí všechny hrudky a těsto nebude dokonale hladké.
  4. Těsto nalijte do formy a dejte do trouby na asi 60–65 minut, zkrátka dokud nebude mít povrch tmavě hnědou barvu.
  5. Cheesecake nechte vychladit v pokojové teplotě.
     

Tchibo CafissimoPropojte krémový sýr s mléčnou kávou

Chcete-li zážitek z chuti baskického koláče podpořit vůní kávy, máme pro vás tip na nový kapslový kávovar Tchibo Cafissimo pro mléčné speciality. Stisknutím jediného tlačítka dokáže připravit mléčné speciality jako je cappuccino, latte macchiato nebo samotnou hustou pěnu z čerstvého mléka. Stejně snadno nachystá i espresso, caffè crema a překapávanou kávu. Příprava kávy bude stejně snadná jako pečení tohoto netradičního dezertu.

Tip na závěr: Spálený cheesecake sice nemusíte nechávat několik hodin vychladit v lednici, jako je to nutné u klasického cheesecaku, ale pokud to uděláte, chutě se pěkně uleží a výsledek bude mnohem lepší. Před podáváním nechte koláč ještě chvíli stát na kuchyňské lince, aby se dostal na pokojovou teplotu.  

Související

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

Nejlepší cheesecake

Americká klasika je s námi už sto čtyřicet let. Do Česka dorazil cheesecake zhruba před lety 20 a stal se milovanou...

Lotuskový cheesecake

Popis receptu: 

Lahodný cheesecake, který ihned zmizí. Kombinace nakyslého ovoce a sladkých sušenek okouzlí nejeden jazýček.

Matcha cheesecake

Popis receptu: 

Zelený čaj dodává tradičnímu dezertu až nečekaně zajímavou a osvěžující příchuť.

 

Jogurtový cheesecake

Připravte si na neděli skvělý dezert z řeckého jogurtu.

Cheesecake brownies s třešněmi

Nemůžete se rozhodnout, zda byste si dali raději brownies, nebo cheesecake? Spojte oba dezerty dohromady a přidejte...

Jak upéct dokonalý cheesecake

Cheesecake nepatří mezi tradiční tuzemské dezerty, ale v srdci Čechů si za poslední léta vydobyl pevné místo. Poradíme...

Jak upéct dokonalý cheesecake: díl 2.

V první části článku jsme probrali, jaké suroviny se používají na cheesecake, aby byl korpus křehký a náplň dokonale...

Mug cake: zázračně rychlý dezert plný energie

Přepadla vás chuť na sladké a chcete si dopřát zároveň něco zdravého? Vyzkoušejte Mug cake. Jeho příprava vám zabere...

Přidat komentář