Co fazole obsahují
Ačkoli jsou benefity luštěnin známy, mnoho z nás se jim i přes to vyhýbá. Nejčastějším důvodem je delší doba přípravy a následná plynatost, která se však dá eliminovat správným namočením fazolí, naklíčením nebo přidáním majoránky. Luštěniny jsou velmi dobrým i levným zdrojem živin a zdraví prospěšných látek, zajisté se vyplatí je přidat na rodinný jídelníček.
Fazole jsou luštěninou pocházející převážně ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již po tisíce let. Semena rostliny se zpracovávají na nejrůznější způsoby a najdeme jich až 50 druhů. Jedná se asi o nejpopulárnější luštěninu vůbec. Fazole mají totiž skvělé nutriční hodnoty, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminy skupiny B. Na druhou stranu mají poměrně nízkou kalorickou hodnotu, což z nich dělá jednu z nejvýživnějších potravin.
Fazole mají mnoho zdravotních benefitů
Pomáhají v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním, které celosvětově představují nejčastější příčinu úmrtí. Strava bohatá na fazole snižuje hladinu LDL cholesterolu, který zapříčiňuje vznik srdečních chorob. Jsou také spojovány se správnou regulací krevního tlaku a snižováním zánětlivých procesů v těle.
Doporučují se pacientům s onemocněním diabetes pro vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Takové potraviny tedy zvyšují hladinu krevního cukru postupně a pomalu, což je důležité pro vyrovnávání hodnot.
Jsou také skvělým pomocníkem při regulaci hmotnosti. Zde se opět uplatňuje vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Fazole dobře a dlouho zasytí, eliminují tím nečekané návaly hladu. Tělo je dobře tráví a patří mezi jednu z potravin, kterou můžeme konzumovat i ve večerních hodinách. Navíc údajně odbourávají břišní tuky.
Kromě výhod mají i malou nevýhodu v podobě nadýmání, ale správnou přípravou se dá těmto nežádoucím účinkům předejít. Základem je před přípravou namočit (záleží podle druhu) a pak důkladně povařit. Tímto se sníží obsah cukru až o 75 %, právě on může za následnou plynatost.
10 oblíbených druhů fazolí
- Bílé – Větší bílé fazole vynikají krémovou strukturou a jemnou chutí, díky tomu je její použití opravdu všestranné. Nejčastěji ji využijeme rozmačkanou nebo rozmixovanou. Snadno tak připravíte fazolové pyré, pomazánky a polévky. Hodí se ovšem i do salátů, vařených směsí nebo k zapékání.
- Purpurové – Velké purpurové fazole mají neutrální chuť, takže se vyplatí je řádně okořenit nebo přidat výraznou bylinku jako je majoránka, tymián či rozmarýn. Vhodné jsou do salátů a jako zavářka do polévek.
- Černé – Střední černé fazole mají sladší zemitou chuť a používají se nejčastěji v mexické a latinskoamerické kuchyni. Skvělé jsou v kombinaci s jalapeňos papričkami, citronovou šťávou a koriandrem nebo jako příloha k pečenému masu.
- Červené – Velké červené až hnědé fazole mají jemně nasládlou chuť a zvládnou větší množství koření. Často se připravují jako příloha s kajenským pepřem nebo jiným pikantním druhem koření. Vhodné jsou také do jídel z jednoho hrnce nebo na fazolový burger.
- Barevné – Dozrávají v červené, hnědé nebo černé barvě a vyznačují se moučnou konzistencí. Stejně jako červené fazole snesou pikantnější koření a údajně jsou nejlepší pro přípravu chilli con carne.
- Černé oko – Menší světlé fazole s charakteristickou černou skvrnou mají neutrální chuť, hodí jako zavářka do polévek. Dochucené bylinkami nebo kořením se budou skvěle vyjímat v salátu. Vynikají vysokým obsahem kyseliny listové.
- Pinto – Středně velké fazole pinto mají přírodně pikantní chuť. Právě proto jsou velmi populární v Mexiku a USA. S oblibou se přidávají do rýžových pokrmů například do fazolovorýžových katbanátků nebo se vaří společně s další zeleninou a masem.
- Borlotti – Italské fazole mají krásný mramorový vzhled a výraznou nasládlou až oříškovou chuť. Nejčastěji se využívá v italské, turecké nebo portugalské kuchyni a hodí se do salátů, ragú, dušených pokrmů. Jsou nedílnou součástí oblíbené polévky minestrone a přidávají se i do těstovin.
- Mungo – Menší zelené fazole pochází z Indie a oblíbené jsou také v Číně a Thajsku. Obsahují velké množství minerálních látek a chutí trochu připomínají hrášek. Pokud je necháte naklíčit, dočkat se můžete oblíbených mungo klíčků.
- Adzuki – Malé červené fazolky z Číny mají oříškovou chuť. Nejčastěji se využívají v čínské, japonské a korejské kuchyni ne jako klasická fazole, ale v podobě sladké pasty. Ta se pak přidává do nejrůznějších koláčků, taštiček a sladkostí, nebo se z naklíčených fazolek připravuje čaj.
Foto v textu: Jasmine Waheed (Unsplash)
Přidat komentář