Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v tom měli jasno a na každý den měli přesně vymyšlené, co a proč si uvaří. Na některých jídlech si pochutnáváme dodnes a jiná upadla v zapomnění. Slyšeli jste například někdy o masovém beránkovi nebo pučálce?
29. 3. 2021 | Autor: Tereza Mašková

Škaredá středa

Tradice velí připravit jednoduché jídlo. Kuchyně tedy nejčastěji provoněl klasický bramborák nebo bramborová placka. Při jejich přípravě se hospodyňky nesnažily o žádné souměrné tvary ba naopak. Jídlo v tento den by mělo být skoro až ošklivé, takže se placky záměrně přehýbají a opékají se nejrůznější trhance. 

Křenové bramboráky s křenovou smetanou

Křenu není nikdy dost, proto jsme nakládaný smetanový zahrnuli do bramborákového těsta a čerstvě strouhaný...

Zelený čtvrtek

Brzy ráno, ideálně před východem slunce, se pojídaly zlatavé jidáše potřené medem. Tento rituál měl zajistit pevné zdraví. Později se na stolech často objevila polévka z kopřiv, petrželky nebo špenátu. Výtečné jarní polévky doplňovaly škvarkové placky i preclíky. Hladovější ocenili pokrmy z luštěnin jako je například pučálka – vyklíčený hrách orestovaný na másle. Druhým téměř zapomenutým pokrmem je kočičí tanec, který se v receptech liší podle regionu. První možností je zapečená směs čočky, krup, česneku, cibule a majoránky. Druhá varianta pochází z Vysočiny a údajně byla oblíbeným jídlem Jaroslava Haška. Zde se kočičí tanec připravoval opečením brambor se zelím, vajíčky, cibulkou a uzeninou.

Jidáše

Tohle pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si ho dát jen tak nebo pokapané medem. Jidáše se dřív pekly na Zelený...

Velký pátek 

Pátek byl dnem velkého půstu, který se poměrně striktně dodržoval. V některých oblastech se nemělo jíst vůbec. Hladovět po celý den není zrovna snadné, pokud někdo věděl, že bez jídla celý den nevydrží, měl povolený pokrm z ryby. Ta byla ovšem mnohé obyvatele příliš luxusní potravinou, takže vznikaly nejrůznější náhražky jako jsou například rybičky z bramborového těsta. V jiných částech republiky se na Velký pátek jedlo pouze jednou. Zpravidla to byla sytá polévka ze surovin, které měl skoro každý doma – brambory, zelí, hrách, jáhly a špenát. 

Hrachová polévka

Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu...

Bílá sobota

Po pátečním hladovění bylo potřeba doplnit živiny, energii i sílu. Hlavním pokrmem tohoto dne byla nádivka, která má i v současné době různá označení jako sekanina, sekanice nebo velikonoční snítek. Ani na sladkém se nešetřilo, protože se v pecích a troubách dozlatova propékal mazanec. Ten se někdy plnil tvarohem nebo namáčel do vína. 

Boží hod velikonoční 

Nedělí svátky v podstatě vrcholily a v kuchyň zaplavily vůně hned několika dobrot. Pekly se klasické buchty z kynutého těsta plněné tvarohem, mákem nebo povidly a na stole samozřejmě nesměl chybět tradiční beránek. Slavnostní hostina začínala vývarem a pokračovala pečeným masem. To samo o sobě bylo svátkem, protože jeho konzumace byla v minulosti spojována spíše se speciálními příležitostmi. Druh masa se lišil podle bohatství a regionu. Oblíbené bylo mladé kůzlečí, skopové nebo jehněčí, ale vhod přišel také králík, drůbež a vepřové. Naprosto luxusní záležitostí byla pečená holoubátka nebo masový beránek, kterého si mohl dovolit opravdu málokdo. 

Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku

Hřebínek (neboli kotletky v celku) jsme nejprve upekli a teprve potom obalili v bylinkách. Jehněčí má zkrátka zelenou!

Velikonoční pondělí

V pondělí šlo, a i stále jde, především o vajíčka, která jsou symbolem nejen Velikonoc, ale především nového života a znovuzrození. Přidávala se do omáček, pomazánek, salátů, smažila se, plnila se a pekla se s nimi druhá várka nádivky. Všechno jídlo a případné zbytky z hostiny se nachystali pro koledníky, kteří se pohoštěním posilnili na příval pálenky. Stejně jako dnes si za vyšlehání odnášeli malovaná vajíčka nebo kraslice. 

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka vám možná připomíná jaro, na chlebu je ale skvělá po celý rok.

Související

Velikonoční beránek - tipy a triky, které vám pomohou s přípravou

Velikonoční beránek je jednou z věcí, která by na velikonočním stole rozhodně neměla chybět, ať už jako roztomilá...

Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky

Velikonoční veselí se neobejde bez voňavé domácí nádivky. Odkud se tradice pečení hlavičky vzala, jaké suroviny v ní...

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Když do krému zahuštěného bramborou budete přidávat špenát a petrželku postupně, bude mít sytější barvu a výraznější...

České buchty

Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré!

8x plněná vejce

Jestli byla dříve slepice nebo vejce vám bohužel nepovíme. Na co ovšem odpověď máme, je otázka, čím naplnit...

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Velikonoce

Velikonoce se záplavou čokoládových vajíček a zajíčků vnímáme čím dál více jako dětský svátek. Pro naše předky ale...

Sladké Velikonoce!

Velikonoční svátky jsou tu a s nimi spousta tradičních i netradičních dobrot. Mezi nejoblíbenější sváteční jídla patří...

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto...

Mazanec pro každého: vyzkoušejte kynutý, tvarohový nebo mandlový

K tradičnímu velikonočnímu moučníku řadíme vedle beránka a jidášů také mazanec. V každé rodině se recept na tento...

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Velikonoce patří, podobně jako jiné významné svátky, k období bujarého veselí a bohatého hodování. Zkuste to letos...

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických...

Sladké velikonoční pečení s dětmi

Čokoládou a sladkostmi se to v období Velikonoc jen hemží. O slovo se hlásí také důkladná příprava sladké výslužky pro...

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

Ať už se na vašem svátečním stole objeví kůzlečí, jehněčí, kuře, řízky nebo velikonoční nádivka s uzeným, nezapomeňte...

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

Velikonoce jsou svátky hrající všemi barvami. Vzduch je prosycen vůní přírody probouzející se po dlouhé zimě, domov...

Přidat komentář