Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Proč dělat domácí zmrzlinu, vysvětluje autorka zmrzlinové kuchařky Katka Kočičková

Redaktorka Apetitu Katka Kočičková patří v Česku mezi průkopníky výroby domácí zmrzliny. Její blog Tři kopečky byl léta zdrojem inspirace všem, kteří toužili si mraženou pochoutku vyrobit sami doma. Teď v edici Apetit osobnosti vyšla Katce kuchařka Zmrzliny – první příručka pro domácí zmrzlináře v ČR.
10. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

S Katkou jsme si povídali o její nové kuchařce i o tom, jak nejlépe vyrobit zmrzlinu doma. A protože se dobře známe a sedíme spolu v jedné redakci, zvolili jsme v rozhovoru neformální tykání.

Kuchařka věnovaná pouze zmrzlině vychází v Česku poprvé. Jaký byl důvod k jejímu napsání? Proč by si ji čtenáři měli pořídit?

Pokud má někdo zmrzlinu rád a chce se pustit do její přípravy i doma, vyplatí se mu znát alespoň základní technologické zásady. Díky tomu se vyvaruje začátečnických chyb, kterými jsem si prošla já, když jsem domácí výrobu zmrzliny začala zkoušet metodou pokus–omyl.

Nikdy nezapomenu na svou první stracciatellu: Když jsem dostala jednoduchý namražovací zmrzlinový strojek, o správných postupech jsem tenkrát mnoho nevěděla. A tak jsem podle brožurky přiložené k návodu jen odměřila ingredience a dala je mrazit. Výsledek mě příliš nepotěšil, zmrzlina nebyla ani hladká, ani krémová a přidaná nastrouhaná čokoláda chutnala po zmražení jako štěrk.

Při výrobě smetanové zmrzliny (i v domácích podmínkách) totiž záleží na technologii přípravy, a tak – aby byl výsledek lahodný z jako z cukrárny – musíte vědět, jak na to.

Základní vanilková zmrzlina

Většinou připravujeme vydatnější verze vanilkové zmrzliny, ve spojení s drinky volíme lehčí, ale neméně...

A jak ses tedy naučila zmrzlinu vyrábět?

V Česku tehdy o zmrzlině nikdo nepsal, takže jsem se pustila do studia zahraničních pramenů, začala jsem se zajímat o to, jak ve zmrzlině fungují tuky, cukry, jaký vliv na mražení má poměr jednotlivých složek. Koupila jsem si větší stroj pro domácí výrobu zmrzliny a vrhla se do ověřování nabytých poznatků v praxi. Naučila jsem se připravit směs na smetanovou zmrzlinu, míchat ovocné sorbety, kombinovat různé suroviny.

Meruňkovo-bezový sorbet

Sorbet je lehounká zmrzlina připravená bez mléčných výrobků, tedy bez smetany a mléka. Jejím základem bývá...

Všechny své poznatky a zkušenosti jsem shrnula v kuchařce Zmrzliny. Kniha funguje jako průvodce začínajícího domácího zmrzlináře a zároveň je díky více než 90 receptům zásobníkem nápadů na přípravu zmrzliny ve všech ročních obdobích. Čtenáři se v kuchařce dočtou o základních postupech a fintách, dozvědí se, jakou roli ve výrobě zmrzliny hrají jednotlivé suroviny, naučí se připravit sorbety, smetanovou zmrzlinu i nanuky. Nechybí ani návod, jak si ze zbylých bílků vyrobit domácí kornoutky. Díky osvojení základních technologických dovedností se pak mohou pustit i do vlastních chuťových kreací – obměňovat recepty z knihy nebo si vymyslet úplně vlastní.

Kuchařka Zmrzliny už je na trhu několik týdnů. Jaké máš na ni ohlasy?

Těší mě, že můžu říct: pozitivní. Přes sociální sítě mě kontaktují lidé, kteří si kuchařku koupili, a baví je připravovat si podle ní doma zmrzlinu. Čtenáři mi většinou píší, že recepty fungují a že je knížka inspiruje a mají z ní radost. Jeden můj známý si dokonce díky ní pořídil domů výkonný zmrzlinovač, protože od té doby, co si kuchařku přečetl, dělají zmrzlinu tak často, že usoudili, že se jim vyplatí mít pořádný stroj.

V kuchařce najdou čtenáři rozdílné druhy i typy mražených pochoutek. Jaká zmrzlina nejvíc baví tebe?

Pro redaktorku Apetitu Kateřinu Kočičkovou je výroba domácí zmrzliny zábavou, foto Alena Hrbková, archiv časopisu ApetitMně zmrzlina chutná všeobecně – to byl ostatně i důvod, proč jsem pustila do domácí výroby. V době, kdy jsem začínala, nebyla na trhu – na rozdíl ode dneška, kdy si člověk koupí do kornoutku od mistrů zmrzlinářu vynikající pochoutky – kvalitní zmrzlina moc k dostání. 

Ale na výrobě domácích zmrzlin mě nejvíc baví hlavně samotný proces vymýšlení a testování receptu, od prvního nápadu přes úvahy, jak ho realizuji, až po konečné ochutnávání. Jsem spokojená, když se nápad podaří dotáhnout do konce. Pyšná jsem třeba na čokoládový sorbet – což je typ zmrzliny, která neobsahuje mléčné příměsi. Vyrobit ho v čokoládové příchuti je složité, zvlášť v domácích podmínkách, protože čokoláda při chlazení strašně ráda tvrdne, a tak je třeba si pohrát se složením, zvolit vhodné suroviny a přesně trefit jejich poměr. 

Máš nějakou zmrzlinovou ‚pecku‘, která vzdycky slaví úspěch?

Oblíbený je slaný karamel, i když já osobně kombinaci sladké a slané chuti nevyhledávám. Ale přátelé a známí ji milují.

Zábavné bylo před lety vymýšlet pro jeden street food festival zmrzliny s příchutí alkoholu. Jeho přidáním se snižuje bod tuhnutí, takže je nutné vychytat moment, kdy už je příchuť ve zmrzlině dostatečně cítit, ale zároveň ještě zmrzlina zůstává pevná a příliš rychle netaje. Dostali jsme s mým mužem Pavlem nápad, že bychom pro horký letní den vytvořili zmrzlinové variace na koktejly. Vznikla zmrzlina aperolová, kterou – troufám si tvrdit – tehdy nikdo u nás nedělal, citronová s limoncellem, sorbet v kombinaci okurka-gin-máta a veganská kokosová zmrzlina ochucená citronovou trávou a karibským rumem.

Nanuky s ibiškem, malinami a vodkou

S alkoholem to nepřežeňte, jinak nanuk neztuhne nebo se při vyndavání zlomí. Měl by tvořit maximálně 20% objemu nanuku.

Všechny ‚koktejlové zmrzliny‘ se tehdy ukázaly jako velký hit. Populární jsou i v redakci Apetitu. Ráda se o své nápady dělím, a tak v kuchařce najdou čtenáři mimo jiné právě recept na Aperol spritz nanuky i na okurkový sorbet s ginem.  

Katčiny rady a tipy, jak si zmrzlinu vyrobit doma, odpovědi, jaké existují typy zmrzliny, i nápady, jak umíchat zmrzlinu bez stroje, najdete v pokračování rozhovoru.

Ukázku z kuchařky si můžete prohlédnout zde. A pokud vás zaujala, lze si ji rovnou objednat na našem e-shopu.

Jestli si chcete Katčinu zmrzlinu nejdříve sami doma vyzkoušet, udělejte si podle jejího receptu báječně letní malinovou zmrzlinu.

Nebo máte raději čokoládovou?

Základní čokoládová zmrzlina

Tenhle recept pochází od americké zmrzlinářky Jeni Britton Bauer. Jeho výhodou je, že se obejde bez vajec, a...
 
Úvodní foto a fotografie uvnitř článku: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Související

Zmrzliny

Poctivá zmrzlina z kvalitních surovin je absolutním hitem posledních let. Jak ji připravit doma? Redaktorka časopisu...

Jak připravit domácí zmrzlinu, poradí autorka kuchařky Zmrzliny Katka Kočičková

V druhé části rozhovoru vás autorka kuchařky Zmrzliny, redaktorka Apetitu Katka Kočičková seznámí s typy zmrzlin...

Jak na domácí nanuky?

Skvěle osvěží, potěší malé i velké strávníky, a především vynikají svým složením. Ovocné i smetanové nanuky zažívají v...
REKLAMA

Přidat komentář