Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Z jednoho kuřete čtyři jídla. Naučte se porcovat a ušetřete

Porcování kuřete
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kupujete pokaždé tu část kuřecího, kterou zrovna potřebujete? Tedy prsa zvlášť, paličky nebo kuřečí čtvrtky zvlášť, skelet na vývar zvlášť? Cenově výhodnější je ale koupit celé kuře a doma jej naporcovat. Umět rozdělit kuře na jednotlivé porce se vyplatí i tehdy, když budete chtít kuře například dusit v omáčce.

Z jednoho kuřete až čtyři jídla

  • Pokud chytře naporcujete kuře a při vaření využijete i zbytky, získáte ingredience na čtyři plnohodnotná jídla pro dva strávníky.
  • Jestliže chcete nakrmit celou rodinu, kupte kuřata rovnou dvě. Budete tak mít k dispozici po čtyřech stehýnkách, čtyřech prsíčkách a zbude vám spousta kostí, ze kterých uvaříte silnou polévku.

Jak naporcovat kuře

Kuře se vyplatí koupit celé a rozporcovat je podle potřeby. Ze zbylého skeletu si navíc uvaříte vývar, kterým můžete podlévat dušené pokrmy, použít ho do omáčky či jako základ na polévku

  • Ve starších kuchařkách se tomuto způsobu porcování říká "rozdělit kuře na osminky".
  • I kdybyste všechny použili do 1 receptu, získáte tím více chuti a jídlo bude dříve hotové.

Než začnete...

Při práci s kuřecím masem je důležité dbát na hygienu. 

  • Celé kuře i jednotlivé porce uchovávejte v lednici odděleně od ostatních potravin.
  • Při porcování dbejte na to, aby použité prkénko a nůž, kterým jste kuře dělili, nepřišly do styku s dalšími surovinami.
  • Ideální je na porcování masa vyčlenit jedno prkénko a na něm už nekrájet nic dalšího. Pokud to není možné, nezapomeňte nůž i prkénko po použití důkladně omýt teplou vodou a saponátem a osušit. Teprve pak je můžete použít na krájení dalších surovin.
  • Samozřejmostí je časté mytí rukou.
  • Co ale byste rozhodně oplachovat neměli, je samotné kuře. Pokud byste je omývali pod tekoucí vodou, rozstřikováním kapek by mohlo dojít k šíření případných bakterií do okolí.

Co budete potřebovat...

Stačit by vám měl jen nabroušený nůž a dostatečně velké prkénko, porcovat můžete i přímo na pracovní ploše. Na oddělení páteře nebo konců křídel můžete použít i nůžky na drůbež. Pokud je ale nevlastníte – nevadí, u kuřete si – na rozdíl od větších kusů drůbeže, jako je kachna, husa nebo krůta – poradíte pouze s nožem.

Kuřecí prsa 

  • Mají minimum tuku, proto jsou oblíbená všemi, kteří se snaží omezovat příjem tuků.
  • Využijete je v minutkových úpravách – zkuste třeba recept na kuřecí prsa Diana.
  • Opečené kuřecí prso využijete i v salátech jako zdroj proteinu, klasickým příkladem budiž slavný salát Caesar.
  • Kuřecí prsa můžete připravit také plněná, například špenátem a fetou, nebo pošírovaná.
  • Dají se smažit v trojobalu jako řízek (v tom případě už ovšem nebudou dietní), majstrštykem je pak řízek plněný – vyzkoušet můžete noblesní francouzskou klasiku Cordon Bleu nebo náš kyjevský řízek.

Kuřecí stehna

Můžete je nechat vcelku nebo rozdělit na horní a dolní část (paličky). V obou případech je lze dusit či péct. V některých kuchyních se stehna i smaží, oblíbená je tato úprava třeba na americkém jihu. Tam smažené kuře často  připravují i s kostí.

  • Pokud se rozhodnete kost ponechat uvnitř, nesmažte kuře příliš zprudka –  hrozí, že na povrchu by mohlo být už hotové, ale uvnitř dosud syrové
  • Pracnější, ale bezpečnější je kuřecí stehna před smažením vykostit, jako jsme to udělali my v receptu na smažené jižanské kuře.

Kuřecí křidélka

Z jednoho kuřete (ba ani dvou) jich nebudete mít dost na to, abyste z nich pořídili samostatnou večeři.

  • Přidejte je tedy do vývaru. Ale kdybyste se rozhodli naporcovat si celé hejno kuřat do zásoby, a měli tak křidýlek nadbytek, můžete se nechat inspirovat našimi 6 recepty na nejlepší kuřecí křídla.

Kuřecí skelet, drůbky a kůže

Vše, co po porcování zbude, poslouží jako základ na kuřecí vývar. Ten můžete sníst se zeleninou, kousky masa, obranými z kostry, a nudlemi nebo ho použít při dalším vaření.

  • Vývar se hodí do rizota, omáček ci polévek.
  • Když ho použijete při podlévání masa místo vody, bude mít šťáva z pečeně obzvlášť silnou chuť.
  • Máte-li kostí a dalších zbytků hodně, nebojte se vývar uvařit ve velkém a zamrazit. Jak připravit koncentrovaný vývar, poradí šéfkuchař Marek Fichtner.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč