Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen jako skvělé palivo plné živin, ale zbaví vás také chuti na sladké po celý den. A to není rozhodně všechno.
22. 9. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Traduje se od pradávna

„Poprvé jsem se s teplou polévkou k snídani setkala v Japonsku. Bufetový stůl byl obložený klasickými evropskými ingrediencemi k snídani, ale v rohu na mě koukala nádoba vařícího vývaru. Byla jsem trochu skeptická, přeci jen jsme zvyklý snídat spíše studené pokrmy. Nakonec zvítězila touha ochutnat co nejvíce japonských pokrmů a zvyků, a tak jsem kotlíku dala šanci. Stačilo si do misky nabrat to, na co měl člověk zrovna chuť, od nudlí, zeleniny až po maso. Vše se zalilo táhlým vývarem a já se jen nestačila divit. Celé tělo se mi dokonale prohřálo a po celý den šlapalo jako hodinky.“ říká online redaktorka Hanka o svém prvním setkání s vývarem. Nemusíme jezdit až do Japonska, abychom pochopili sílu tohoto prostého návodu – snídat vývar je zdraví prospěšné a věděly to už naše prababičky.

Polévka miso

Exotická chuť

Dokonale prohřeje

Čínská medicína nabádá ke konzumování alespoň vlažných jídel po celý den. Lidské tělo je jakýmsi kotlem, pod který je třeba neustále přikládat. Proto dbají na teplotu všech potravin a tepelné úpravě neunikne ani ovoce. Sami na sobě můžeme pozorovat rozdíly, jaké nám nabízí snídání studeného jogurtu nebo naopak teplé ovesné kaše. Kaše nás zaručeně prohřeje, zasytí na delší čas a trávení s ní okamžitě začíná pracovat. Nejinak je to s vývarem. Do podzimní mlhy se vám bude vstupovat mnohem snáze s žaludkem zahřátým od teplé polévky.

V čem tkví účinky vývaru ke snídani?

Je chuťově vynikajícím rozjezdem, který můžete vyladit ke svému obrazu. Tělo se v noci potí, odchází z něj vody i minerály, vývar vás dostatečně zavodní a navíc obsahuje řadu vitamínů, enzymů i minerálů. Je také ideálním zdrojem bílkovin, pro naše tělo snáze stravitelné než z jinak upravovaného masa, luštěnin či mléčných výrobků. Pomáhá v boji s ranní únavou i při rekonvalescenci různých nemocí, např. s cukrovkou či střevními záněty. Na nohy opět postaví maminky po porodu (především vývar ze slepice), ale také ranního ospalce po alkoholovém večírku. Výhodou je také zbavení chuti na sladké. Po nedostatečné snídani nás honí mlsná o to více, s vývarem na tabulku čokolády (skoro) ani nepomyslíte.

Snídaně králů z domácích zbytků

Ať už zvolíte vývar masokostní, hovězí, kuřecí, zeleninový, rybí či jej ozvláštníte miso pastou, dopřejete svému organismu přesně to, co po ránu potřebuje. Nebojte se využít dobře omyté okrájené slupky, v letních měsících i natě či listy kořenové zeleniny, ale i květáku či řepy. Hodit se budou také kosti z nedělního pečeného kuřete. Teplý vývar můžete doplnit vařenou kořenovou zeleninou či osmahnutou na másle, rýžovými nudlemi i klasickými nudličkami, rýží, luštěninami, mořskou řasou, zkrátka vším co máte rádi nebo zrovna po ruce. Nebojte se trochu zaexperimentovat a použijte také badyán, citronovou trávu, chilli, zázvor či estragon. Vychutnat ho můžete i samotný, čistý a vlažný. Dá se jím nahradit i odpolední dávka kávy, zahřeje a nabudí úplně stejně. Nezapomeňte na klasické vývarové pravidlo: čím déle ho „potáhnete“, tím lepší bude. Lahodnou polévku tak vykouzlíte i z minima surovin či přebytků vaší zahrádky. 

Jak připravit koncentrovaný vývar

Jak připravit koncentrovaný vývar

Silný vývar, který vám nebude zabírat místo v lednici či mrazničce, vyrobíte snadno. Tady je recept šéfkuchaře Marka...

Vývaru není nikdy dost

Doporučujeme vývar připravit o víkendu, kdy mu můžete dopřát dostatek času. Pokud vlastníte pomalý hrnec, večer ho naplňte potřebnými ingrediencemi, a zatímco budete spát, pod pokličkou vám vznikne dokonalá polévka. Vývar kromě snídaně využijete také jako základ pro mnoho dalších pokrmů, jeho využití se meze zkrátka nekladou. Netradiční polévky z vývaru najdete v odkazech pod článkem. 

 

Související

Vegetariánský ramen

Tento ramen jsme připravili jako vegetariánský, ale Japonci si ho s oblibou dávají s masovým vývarem místo...

Kuřecí polévka po čínsku z asijského kuřecího vývaru

Asijský kuřecí vývar je rychleji hotový než ten klasický. Díky použitým surovinám má velmi čerstvou a pikantní...

Ramen s uzeným kuřetem a kukuřicí

V původním receptu se maso udí na pařáčku těsně před přípravou, u nás se ale uzené kuře dá běžně...

Japonská polévka s kachním masem

Šťavnaté kachní maso dodá polévce skvělou chuť, byliny vůni, zelenina křupavost a nudle sytivost. Perfektní malý oběd!

Voltairův drůbeží vývar

Zda měl autor Candida tuhle polévku rád, nebo ji někdo pojmenoval na jeho počest, se nám zjistit nepodařilo. V každém...

Kuřecí vývar s mátou a pohankou

I květnové večery dovedou překvapit chladem. Uvařte si na zahřátí vývar s netradiční pohankovou zavářkou.

Lehký zeleninový vývar se špaldovým kapáním

Jemný vývar umí díky různé zelenině (nestříkané, ze zahrádky) měnit chuť.

Vietnamská polévka pho

Uvařte si doma barevnou a voňavou polévku pho! Do tajemství její přípravy a podávání vás zasvětí Vietnamky Thuy Duong a...

Co se snídá ve světě

O anglické snídani jsme vám přinesli podrobné informaci, už i víte, jak si upéct francouzské croissanty. Co se ale...

7+1 zdravé dochucení polévky

Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými...

Polévka jako hlavní chod

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a...
REKLAMA

Přidat komentář