Bun bo Nam Bo je vietnamské jídlo, konkrétně pokrm z rýžových nudlí podávaný s hovězím masem, bylinkami, čerstvou zeleninou a podobnými přísadami. Tento pokrm je typický svou svěží a pikantní chutí, která vychází z kombinace čerstvých bylinek, koření a omáček. Bun bo Nam Bo je oblíbené hlavně v jižních regionech Vietnamu, kde se stává populární volbou pro lehký a osvěžující oběd nebo večeři.
Suroviny
hovězí maso
500
g
kýta
česnek
4
stroužky
+ na omáčku
sůl
citronová tráva
zázvor (čerstvý)
mrkev
4
ks
menší, nakrájená na tenké proužky
okurka
1
ks
nakrájená na tenké proužky
výhonky mungo
2
hrsti
nebo jiné výhonky
pekingské zelí
1
ks
nakrájené na tenké proužky
koriandr čerstvý
2
hrsti
máta
2
hrsti
perila
2
hrsti
nemusí být
chilli paprička
2
ks
limetová šťáva
ze čtyř limet
rybí omáčka
2
ČL
třtinový cukr
100
g
voda
300
ml
horká
nudle rýžové
400
g
řepkový olej
opražené, nadrcené
Postup
1
Hovězí maso nakrájejte na ultra tenké plátky. Dejte ho do misky a marinujte ho hodinu s česnekem, solí, cukrem, citronovou trávou a zázvorem.
2
Do mističek si připravte všechnu zeleninu a nasekané bylinky. Připravte si omáčku, kterou se celé jídlo polévá. Smíchejte limetovou šťávu, rybí omáčku, třtinový cukr a horkou vodu s tenkými plátky česneku.
3
Připravte si nudle, které je potřeba 30 minut namáčet ve studené vodě. Poté je dejte na minutu až dvě do vroucí vody a hned potom je sceďte sítem a propláchněte studenou vodou.
4
Maso zprudka zatáhněte na oleji (bude to trvat maximálně 3 minuty) a můžete servírovat.
5
Do misky dejte nejprve nudle, okolo vyskládejte zeleninu, arašídy, smaženou cibulku a bylinky, doprostřed položte maso a omáčku servírujte zvlášť v malé misce.