Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 325 g
Tuky 16 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční české jídlo a příloha v jednom je lahodným zastavením na cestě mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. V některých kuchařských knihách se skrývají pod opisy a pseudonymy, jako by se za svůj název měly stydět. K tomu ale není jediný důvod!

Suroviny

brambory 750 g
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
lze nahradit hrubou (viz Něco navíc)
sůl
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná
zelí kysané 1 bal
K podávání (nemusí být)
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná
sádlo
k osmažení cibule
anglická slanina
podle chuti

1 Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžete je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.

2 Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny; tu nebudete potřebovat. Brambory vložte do mísy, osolte, roz­klepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.



Šištičky opatrně sázejte namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Knedlíčky pak budou jeden jako druhý. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou; buďte ale opatrní. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen.

4 Během vaření odšťouchněte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti. Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku.



5 V pekáčku knedlíčky rychle zasypte odkapaným, ale ne vyždímaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí (nebo její částí) a promíchejte. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté. Pekáč můžete ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.

6 Jako samostatné jídlo podávejte chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně ještě s vyškvařenými kostičkami slaniny, nejlépe anglické. Jsou výborné také jako příloha k pečenému masu. Pak už se ale obejdou bez doprovodu slaniny a stačí jich méně.

NĚCO NAVÍC
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější; jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření.

TIPY

  • Brambory - Na všechny druhy bramborových knedlíků, bramborové placky i bramboráky jsou ideální brambory varného typu BC a C.
     
  • Najisto - Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření proběhne k vaší spokojenosti, uvařte nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, zapracujte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík na váš vkus příliš tvrdý, přidejte do těsta trochu másla.
     
  • Hromadně - Pokud máte dojem, že byste nestihli sázet knedlíčky přímo do hrnce dost rychle – aby byly jednotlivé kousky stejnoměrně uvařené –, tvarujte je a skládejte s menšími rozestupy na větší prkénko nebo na menší vál. Až budou všechny připravené, přesuňte je opatrně do hrnce s mírně vroucí osolenou vodou.
     
  • Bělení - Brambory můžete pro jistotu strouhat do studené vody se lžící octa, aby se zpomalilo hnědnutí. Potom ale budou vyžadovat zvláštní zacházení – vodu z nich musíte velmi důkladně vymačkat a pak je polít trochou horkého mléka

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Zdeněk Pawlas

Chlupaté knedlíky jak od mé maminky či pratety, babičky, prostě klasická staročeská krmě. Vynikající recept na chlupaté halušky - jak se jim říká u nás ve Slezsku, ale mám je rád i v různých obměnách (např.s vařenými bramborami, nebo s kostičkami osmaženého rohlíku, do těsta vmíchanou listovou zeleninou atd.) Jsou rovněž vynikající jako přílohové
např. k uzenému masu se zelím a p. Já je například zbožňuji, když zbudou od oběda,
rozkrájené na menší kousky a osmahnuté dozlatova na vyškvařené slanině, zapíjené
černou kávou (Meltou).

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit