Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chlupaté knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 142
Do 45 minut Snadné 4-6 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1893 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 341 g
Tuky 16 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chlupaté se jim říká kvůli nitkám strouhaných brambor, které z nich trčí jako chlupy. Jakou mouku na chlupaté knedlíky? Čím hrubší mouka, tím nadýchanější knedlíky budou. Čím hladší mouka v těstě, tím lépe budou knedlíky držet. Skvělé budou s jakoukoli.

Suroviny

varný typ B nebo C
vejce 1 ks
nebo hrubá viz něco na víc
sůl
zelí kysané 500 g
1 balení
K podávání
na smažení

Postup

1

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, na struhadle nebo v robotu. 

Příprava brambor na chlupaté knedlíky

2

Z brambor důkladně vymačkejte většinu vody. Vložte je do mísy a osolte. Přidejte vejce a promíchejte. Postupně přisypávejte mouku tak, aby vzniklo těsto o něco hustější než na bramboráky.

3

Z těsta tvarujte malé šišky pomocí 2 lžic namočených ve vodě. Knedlíky vkládejte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pokud nejste nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou. Až budou všechny knedlíky plavat, zvyšte oheň pod hrncem.

Vaření chlupatých knedlíků

4

Během vaření míchejte, aby se knedlíky odlepily ode dna. Vařte doměkka podle velikosti, zhruba 10-15 minut. Hotové knedlíky nechte okapat a pak vložte do pekáče.

5

V pekáči knedlíky zasypte okapaným kysaným zelím a promíchejte. 

Knedlíky s kysaným zelím a uzeninou

6

Podávejte jako samostatné jídlo s cibulí opečenou na sádle, případně s vyškvařenými kostičkami anglické slaniny. Výborné jsou také jako příloha k pečenému masu.

Něco navíc
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Z hladké mouky budou tužší a hutnější, jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, ale mívají větší sklon k rozvaření.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

29.09.2015 22:33

Chlupaté knedlíky jak od mé maminky či pratety, babičky, prostě klasická staročeská krmě. Vynikající recept na chlupaté halušky - jak se jim říká u nás ve Slezsku, ale mám je rád i v různých obměnách (např.s vařenými bramborami, nebo s kostičkami osmaženého rohlíku, do těsta vmíchanou listovou zeleninou atd.) Jsou rovněž vynikající jako přílohové
např. k uzenému masu se zelím a p. Já je například zbožňuji, když zbudou od oběda,
rozkrájené na menší kousky a osmahnuté dozlatova na vyškvařené slanině, zapíjené
černou kávou (Meltou).

Apetit magazín