Chlupaté se jim říká kvůli nitkám strouhaných brambor, které z nich trčí jako chlupy. Jakou mouku na chlupaté knedlíky? Čím hrubší mouka, tím nadýchanější knedlíky budou. Čím hladší mouka v těstě, tím lépe budou knedlíky držet. Skvělé budou s jakoukoli.
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, na struhadle nebo v robotu.
Z brambor důkladně vymačkejte většinu vody. Vložte je do mísy a osolte. Přidejte vejce a promíchejte. Postupně přisypávejte mouku tak, aby vzniklo těsto o něco hustější než na bramboráky.
Z těsta tvarujte malé šišky pomocí 2 lžic namočených ve vodě. Knedlíky vkládejte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pokud nejste nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou. Až budou všechny knedlíky plavat, zvyšte oheň pod hrncem.
Během vaření míchejte, aby se knedlíky odlepily ode dna. Vařte doměkka podle velikosti, zhruba 10-15 minut. Hotové knedlíky nechte okapat a pak vložte do pekáče.
V pekáči knedlíky zasypte okapaným kysaným zelím a promíchejte.
Podávejte jako samostatné jídlo s cibulí opečenou na sádle, případně s vyškvařenými kostičkami anglické slaniny. Výborné jsou také jako příloha k pečenému masu.
Něco navíc
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Z hladké mouky budou tužší a hutnější, jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, ale mívají větší sklon k rozvaření.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )
- 20x levně: Jak úsporně a chutně připravit brambory pro každou příležitost(21 receptů )
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun(8 receptů )
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků(18 receptů )
Komentáře
Chlupaté knedlíky jak od mé maminky či pratety, babičky, prostě klasická staročeská krmě. Vynikající recept na chlupaté halušky - jak se jim říká u nás ve Slezsku, ale mám je rád i v různých obměnách (např.s vařenými bramborami, nebo s kostičkami osmaženého rohlíku, do těsta vmíchanou listovou zeleninou atd.) Jsou rovněž vynikající jako přílohové
např. k uzenému masu se zelím a p. Já je například zbožňuji, když zbudou od oběda,
rozkrájené na menší kousky a osmahnuté dozlatova na vyškvařené slanině, zapíjené
černou kávou (Meltou).