Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.4/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4722 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 430 g
Tuky 282 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Naprosto dokonalý koláč provoněný citrusovými plody, svařeným vínem a ozdobený hrozny.

Suroviny

225 ml
dezetní víno
třtinový cukr 200 g
jemný
máslo 100 g
změklé
vejce 3 ks
sušená pomerančová kůra
z jednoho biopomeranče
z jednoho biocitronu
olivový olej 175 ml
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr 4 PL
hrubý

Postup

1
1 Dezertní víno nalijte do malého rendlíku, přiveďte k varu a nechte 5-10 minut probublávat, aby se objem tekutiny snížil asi na třetinu. Nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Máslo a cukr utřete na hladký krém, pak jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec i kůru z obou citrusů. Zchladlé svařené víno smíchejte s olivovým olejem a hladkou mouku s kypřicím práškem. Pak obě směsi - střídavě a po třetinách - přimíchávejte k utřeným vajíčkům s máslem tak, abyste získali hladké těsto.

3 Hmotu špachtlí přendejte do formy a uhlaďte lžící. Navrch dejte přepůlené a jader zbavené kuličky bílého vína a zasypte cukrem. Pečte 35-40 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Podávejte teplé či zastudena.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín