Citrusový koláč s hrozny

Citrusový koláč s hrozny

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4722 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 430 g
Tuky 282 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Naprosto dokonalý koláč provoněný citrusovými plody, svařeným vínem a ozdobený hrozny.

Suroviny

225 ml
dezetní víno
třtinový cukr 200 g
jemný
máslo 100 g
změklé
vejce 3 ks
sušená pomerančová kůra
z jednoho biopomeranče
citronová kůra
z jednoho biocitronu
olivový olej 175 ml
mouka pšeničná hladká 225 g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
hroznové víno 180 g
třtinový cukr 4 PL
hrubý
1 Dezertní víno nalijte do malého rendlíku, přiveďte k varu a nechte 5–10 minut probublávat, aby se objem tekutiny snížil asi na třetinu. Nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Máslo a cukr utřete na hladký krém, pak jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec i kůru z obou citrusů. Zchladlé svařené víno smíchejte s olivovým olejem a hladkou mouku s kypřicím práškem. Pak obě směsi – střídavě a po třetinách – přimíchávejte k utřeným vajíčkům s máslem tak, abyste získali hladké těsto.

3 Hmotu špachtlí přendejte do formy a uhlaďte lžící. Navrch dejte přepůlené a jader zbavené kuličky bílého vína a zasypte cukrem. Pečte 35–40 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Podávejte teplé či zastudena.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit