Naprosto dokonalý koláč provoněný citrusovými plody, svařeným vínem a ozdobený hrozny.
Suroviny
225
ml
dezetní víno
třtinový cukr
200
g
jemný
máslo
100
g
změklé
vejce
3
ks
sušená pomerančová kůra
z jednoho biopomeranče
z jednoho biocitronu
olivový olej
175
ml
mouka pšeničná hladká
225
g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
hroznové víno
180
g
třtinový cukr
4
PL
hrubý
1 Dezertní víno nalijte do malého rendlíku, přiveďte k varu a nechte 5–10 minut probublávat, aby se objem tekutiny snížil asi na třetinu. Nechte vychladnout.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Máslo a cukr utřete na hladký krém, pak jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec i kůru z obou citrusů. Zchladlé svařené víno smíchejte s olivovým olejem a hladkou mouku s kypřicím práškem. Pak obě směsi – střídavě a po třetinách – přimíchávejte k utřeným vajíčkům s máslem tak, abyste získali hladké těsto.
3 Hmotu špachtlí přendejte do formy a uhlaďte lžící. Navrch dejte přepůlené a jader zbavené kuličky bílého vína a zasypte cukrem. Pečte 35–40 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Podávejte teplé či zastudena.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Máslo a cukr utřete na hladký krém, pak jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec i kůru z obou citrusů. Zchladlé svařené víno smíchejte s olivovým olejem a hladkou mouku s kypřicím práškem. Pak obě směsi – střídavě a po třetinách – přimíchávejte k utřeným vajíčkům s máslem tak, abyste získali hladké těsto.
3 Hmotu špachtlí přendejte do formy a uhlaďte lžící. Navrch dejte přepůlené a jader zbavené kuličky bílého vína a zasypte cukrem. Pečte 35–40 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Podávejte teplé či zastudena.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 6 receptů s vínem (6 receptů)