Dort s ovocem, zrcadlovou polevou a osvěžující želatinou uvnitř

Dort s ovocem, zrcadlovou polevou a osvěžující želatinou uvnitř

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
krupicový cukr 140 g
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mandle 80 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
kakao 20 g
máslo
na vymazání formy
vanilkový extrakt
Na jahodovou želatinu
mražené jahody 300 g
voda 50 ml
želatina 2 ČL
prášková
krupicový cukr 80 g
Čokoládový krém
čokoláda 200 g
Ledové kaštany 2 bal
smetana ke šlehání 300 ml
mascarpone 200 g
Krém z mascarpone
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 250 ml
moučkový cukr 100 g
vanilkový extrakt
pár kapek
citronová kůra
z půlky citrónu
želatinový stužovač
Zrcadlová poleva
kondenzované mléko 100 g
krupicový cukr 150 g
voda 100 ml
+ 60ml na nabobtnání želatiny
bílá čokoláda 175 g
želatina 10 g
prášková
potravinářské barvivo
růžové a fialové
Na ozdobení
ovoce
jedlé květy
jahodový džem
cukrové a čokoládové zdobení
rozdrcené perličky

Korpus:

Korpus si vždy dělám den dopředu. Horkovzdušnou troubu rozehřejme na 160 °C. Formu o průměru 21 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.

Nejprve si rozehřejeme máslo a necháme vychladnout. Mezitím si bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy a šleháme do sněhu. Když je sníh polotuhý, pomalu přisypáváme cukr a šleháme do tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidáváme po jednom žloutky a nakonec vychladlé máslo.

V jiné míse si smícháme mouku, mleté mandle, kakao a prášek do pečiva. Tuto směs přidáme k té vyšlehané, přidáme pár kapek vanilkového aroma a stěrkou zamícháme.

Těsto nalijeme do formy a pečeme v rozehřáté troubě asi 40 minut. Těsto vyzkoušíme špejlí, a když bude špejle po vyjmutí suchá, korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Až bude korpus úplně vychladlý, dáme ho do igelitového sáčku a necháme odpočinout do druhého dne.

 

Želatina:

Želatinu si také připravíme den předem. Nejdříve si dáme do kastrůlku vodu se zmraženými jahodami a na mírném plameni rozmrazíme. Odstavíme z ohně a ovoce rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté povrch posypeme dvěmi lžičkami želatiny a necháme pár minut želatinu natáhnout vlhkost.

Želatinu přidáme k připraveným jahodám a necháme rozpustit na mírném plamenu. Poté odstavíme ovoce z plotny a přidáme cukr, který mícháme, aby se hezky rozpustil. Ovoce pak pasírujeme přes cedník. Mezitím si připravíme formu o průměru 18 cm, kterou vysteleme potravinářskou fólií. Hotové ovocné pyré nalijeme do dortové formy a dáme do mrazáku chladit na dvě hodiny. Pak zmrzlé želé vyndáme z formy a zabalíme do fólie a znovu dáme do mrazáku a necháme ho tam do druhého dne.

 

Čokoládový krém:

Emulzi si připravíme také den předem. Smetanu dáme do hrnce a na mírném ohni zahřejme. Přidáme ledové kaštany a za stálého míchání necháme rozpustit. Až se směs začne vařit, tak odstavíme z plotny. Poté přidáme nalámanou čokoládu na kostičky a mícháme do rozpuštění. Poté pomocí tyčového mixéru mícháme do hladké emulze a necháme vychladnout. Po vychladnutí přikryjeme fólií a dáme přes noc do lednice. Druhý den vyšleháme při nižších otáčkách na hladký krém. Po malých částech přidáváme mascarpone a mícháme lehce už jen stěrkou.

 

Krém z mascarpone:

Vyšleháme si smetanu ke šlehání do tuha. V jiné míse promícháme mascarpone s moučkovým cukrem, vanilkovým aroma a kůrou z citronu. Poté mascarpone po malých částech přidáváme do vyšlehané smetany a opatrně stěrkou mícháme. Připravíme si želatinu podle návodu a pomalu přidáváme do krému.

 

Zrcadlová poleva:

Do kastrůlku si dáme vodu, kondenzované mléko a cukr. Za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Mezitím si  necháme nabobtnat želatinu v mističce, do které si nalijeme uvedené množství vody a zasypeme uvedeným množstvím želatiny. Poté do horké směsi v kastrůlku přemístíme nabobtnanou želatinu a metličkou pečlivě rozmícháme.

Čokoládu si nalámeme do misky a přes cedník na ní nalijeme horkou směs z kastrůlku. Minutu necháme stát, pak metličkou rozmícháme čokoládu ve směsi, dokud se vše nespojí na tekutou polevu. Poté si polevu obarvíme gelovou barvou (stačí pár kapek) a necháme vychladnout na 33°C (nesmí být horké, ale ani moc studené). Než nám poleva vychladne na požadovanou teplotu, tak si připravíme místo, kam položíme dort při polévání polevou. Jelikož potřebujeme, aby nám poleva měla kam stékat, tak položíme dort například na mřížku nebo na nádobu, kterou obrátíme dnem vzhůru a položíme jí na plech. Poté vyndáme dostatečně vychlazený dort z mrazáku a můžeme se pustit do polévání. Nejlépe si polevu nalijeme z misky do odměrné nádoby se zobáčkem, aby se nám poleva lépe nalívala na dort. Nalíváme doprostřed dortu, poleva by měla pěkně sama stýkat po celém dortu. 

 

Sestavení dortu:

Připravíme si otevírací kulatou formu, ve které jsme pekli korpus. Korpus si prořízneme tak, aby jsme dostali tři pláty. Spodní plát potřeme jahodovým džemem a potřeme 1/4 čokoládového krému. Tento plát vložíme do kulaté formy a formu upevníme tak, aby se tam korpus vešel na těsno. Druhý plát potřeme též jahodovým džemem, vložíme do formy a naneseme na něj půlku krému z mascarpone, na to vložíme želatinu, kterou jsme měli připravenou v mrazáku, položíme jí tak, aby byla přímo na středu a nalijeme na ní zbytek krému z mascarpone.

Nakonec přiklopíme třetím plátem, který je též potřený jahodovou marmeládou a potřeme 1/4 čokoládového krému. Dort dáme minimálně na dvě hodiny do mrazáku. Poté ho vyndáme z formy a potřeme po stranách zbylým čokoládovým krémem, který pěkně uhladíme a dáme zpátky do mrazáku (bez formy) alespoň na 5 hodin. Poté na dort nalijeme růžovou zrcadlovou polevu a na stěrku si dáme trochu fialového barviva smíchaného s bezbarvou polevou a uděláme dvě šmouhy.

Až dort okape, setřeme cancoury odkapávající polevy a dort přenese na servírovací talíř. Nyní dort uložíme nejméně na 4 hodiny do lednice, aby povolil po pobytu v mrazáku. Po odpočinku v lednici dort ozdobíme ovocem, kytkami a posypeme rozdrcenými perličkami. 

Na krájení dortu si nůž namočíme do teplé vody, aby se poleva netáhla a nelepila na nůž. A pak už jen popřeji dobrou chuť.

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit