0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 pirohů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4557 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 431 g
Tuky 250 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vařte chytře - polovinu připravené náplně můžete podávat nejprve třeba s kuskusem, těstovinami, polentou nebo quinoou a druhý den ze zbylé poloviny udělat pirohy.

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 2 ks
na půlměsíčky
česnek 3 stroužky
na plátky
paprika červená 1 ks
na nudličky
kmín 2 ČL
drcený
bobkový list 2 ks
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
chilli sušené ½ ČL
mleté
sůl
pepř
čerstvě mletý
konzervovaná rajčata loupaná 1 bal
rajčatový protlak 2 PL
mrkev ½ ks
najemno nastrouhaná
vařené, lze nahradit 2 konzervami
majoránka (drhnutá) 2 ČL
listové těsto 500 g
žloutek 1 ks
sezamová semínka 1 hrst

1 Rozehřejte v pánvi olej a asi pět minut na něm opékejte cibuli, česnek a červenou papriku. Pak přidejte koření, 2 lžičky soli a ještě chvilku míchejte; dávejte pozor, aby se nepřipálila sladká paprika.

2 Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, protlak, mrkev a fazole. Přiklopené duste na mírném ohni 10–15 minut.

3 Směs nechte vychladnout a vyjměte bobkový list. Podle chuti doslaďte (viz Něco navíc), dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Počítejte s tím, že náplň do pirohů musí být chuťově výrazná.

4 Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na velké obdélníky (asi 13 x 15 cm). Rozdělte na ně náplň, přeložte a pevně stiskněte okraje. Potřete je žloutkem a posypte semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.

Něco navíc

- Do náplně můžete přidat sterilovanou kukuřici, uzené tofu či žampiony.
- Když vynecháte mrkev, náplň doslaďte lžící agáve či obilného sirupu.

 

 

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Komentáře

Zoe Nová

Jednoduché, ale skvělé. Přidala jsem kukuřici a posypala lněným semínkem.

Martina Zajícová

Mňam, s kukuřící a lněným semínkem to musí chutnat skvěle!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...