„Italská polévka s červenou čočkou je skvělý způsob, jak do jídelníčku dostat víc zeleniny, luštěnin a vlákniny, aniž by rodina žehrala, že je to moc zdravé,“ radí autorka receptu a odbornice na výživu a potraviny Karolína Fourová.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a opékejte dosklovita, poté přisypte česnek a opékejte ještě 2 minuty. Pak vsypte mrkev a řapíkatý celer a opékejte ještě asi 4 minuty.
Přidejte červenou čočku, promíchejte a restujte 2 minuty, vlijte rajčata z konzervy a vývar. Promíchejte a přidejte bobkový list, podle potřeby osolte (záleží na slanosti vývaru).
Přiveďte polévku k varu, pak stáhněte plamen, vmíchejte nastrouhaný parmazán a nechte jen lehce probublávat cca 40 minut. Jak bude polévka houstnout, občas ji promíchejte, aby se nechytala ke dnu.
Z hotové polévky vyjměte bobkový list a krátce ji promixujte tyčovým mixérem tak, aby se zahustila a byla krémová, ale pořád v ní zůstala většina zeleninových kousků.
Dochuťte černým pepřem, podle potřeby i solí. Posypte lístky bazalky, případně i parmazánem a jezte s pečivem. My jsme zvolili bagetu pokapanou troškou olivového oleje a opekli ji v troubě, ale skvělý bude k polévce i kváskový chléb.
Komentáře