Klasický silný a poctivý hovězí vývar potřebuje vedle masa a zeleniny jednu velmi důležitou ingredienci – čas.
Suroviny
Postup
Hovězí maso opláchněte a rozkrájejte na větší kusy. Vložte do hrnce s 2 litry studené vody a přiveďte k varu.
Přidejte koření i zeleninu, přiklopte pokličkou ale nechte škvírku pro páru.
Vše nechte nejméně dvě a půl hodiny vařit skrytým varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Během vaření vývar kontrolujte, aby zůstal čistý a sbírejte a odstraňujte vznikající pěnu naběračkou.
Vývar sceďte přes husté síto, případně přes čistou namočenou utěrku.
Takto připravený vývar můžete podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, případně s různými zavářkami, jako jsou domácí nudle, svitek či játrové knedlíčky.
Náš tip:
- Připravený vývar můžete vyčistit např. vajíčkem a z jeho hladiny odstraňte tuk.
- Zbylý vývar lze zamrazit v kostkovém tvořítku na led.
Foto: PXhere.com