0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasický hovězí vývar

Klasický hovězí vývar

Hodnocení receptu
4.1/5 Počet hodnocení: 109
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1124 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 65 g
Tuky 40 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický hovězí vývar potřebuje kromě masa a zeleniny jednu velmi důležitou ingredienci – čas.

Suroviny

kvalitní
cibule 1 ks
celer 100 g
mrkev 100 g
petržel 100 g
pórek 1 ks
pepř mletý
několik kuliček
nové koření
několik kuliček
bobkový list
česnek 1
pepř mletý
několik, zabalený do zelené části pórku
sůl špetka
na dochucení

Postup

1

Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu.

2

Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání.

3

Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou.

4

Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost.

5

Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, a nebo s játrovými knedlíčky.

Tip:

  • Připravený vývar můžeme ještě vyčistit např. vajíčkem podle návodu uvedeném v předpisu čištění vývaru a z jeho hladiny odstraníme tuk.
  • Zbylý vývar - můžeme uchovat po částečném odvaření a následném zmrazením v kostkovém tvořítku na led. Získáme výborný domácí masox.
  • Morkové kosti - můžeme před vaření zbavit morku. Polévka pak bude méně mastná.

Foto: PXhere.com

Autor: trillien

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč