Inspirovali jsme se tradičním kubou a z krup a hub připravili hlavní chod pro vegetariány. Tyhle koláčky a dip ale můžete podávat i jako předkrm. Recept je uvedený jen pro dvě osoby, kdyby se u vašeho stolu sešlo více vegetariánů, lze jej snadno znásobit.
Suroviny
Postup
Kroupy uvařte podle návodu na obalu, sceďte, osolte a opepřete. Mezitím zalijte sušené houby vroucí vodou a nechte 15 minut bobtnat. Slijte, vodu uchovejte, houby nasekejte.
Na másle s trochou olivového oleje opékejte cibuli a tymián asi 5 minut. Přidejte čerstvé i sušené houby a opékejte dalších 5 minut. Osolte, opepřete, přilijte vermut a vodu z hub a vařte, až se tekutina z polovinu odpaří. Přimíchejte kroupy, česnek, dochuťte a nechte zchladnout. Vmíchejte vejce a dejte na 20 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 190°C. Vymažte plech olejem. Kuchařským kroužkem o průměru 7cm udělejte koláčky. Vždy ho položte na plech, upěchujte do něj kroupovou směs a zdvihněte – zůstane koláček ve tvaru nízkého válečku. Opakujte ještě 3x. Pokapejte olejem a pečte 15–20 minut dozlatova.
Smíchejte přísady na dip, osolte a opepřete. Podávejte s kroupovými koláčky ozdobenými tymiánem, pěknými celými houbami opečenými na másle a s lehkým listovým salátem.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li doma kuchařský kroužek, vymažte olejem zapékací ramekin, šálek nebo kulaté vykrajovátko a upěchujte hmotu do něj. Vyklopte na plech a postupujte dále podle receptu. V této chvíli také koláčky na plechu můžete zmrazit a zmražené přesunout do plastového sáčku. Pečte je rovnou zmražené při 190°C 30–35 minut dozlatova. Zakryjte je alobalem, pokud by příliš rychle hnědly.