Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 691 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 54 g
Tuky 38 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se tradičním kubou a z krup a hub připravili hlavní chod pro vegetariány. Tyhle koláčky a dip ale můžete podávat i jako předkrm. Recept je uvedený jen pro dvě osoby, kdyby se u vašeho stolu sešlo více vegetariánů, lze jej snadno znásobit. 

Související recepty

Golden ring

První doušek tohoto aperitivu v nás vyvolal vzp...

Suroviny

100 g
ječné krupky lámanky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
sušené houby 35 g
nejlépe hříbky
máslo 10 g
navíc na dokončení
olivový olej
dle potřeby
cibule 1 ks
nadrobno
tymián 6 snítek
lístky odrhnuté, navíc na ozdobení
200 g
směs hub (např. žampiony, hlíva, líšky), nadrobno, navíc celé na dokončení
4 PL
vermut suchý, možno nahradit sherry
česnek 2 stroužek
drcený
vejce 1 ks
lehce pošlehané
salát
k podávání
Na dip
zakysaná smetana 100 ml
možno nahradit zakysanou smetanou
česnek 1 stroužek
drcený
petrželka 2 PL
nasekaná, hladkolistá
citronová štáva 1 ČL

1 Kroupy uvařte podle návodu na obalu, sceďte, osolte a opepřete. Mezitím zalijte sušené houby vroucí vodou a nechte 15 minut bobtnat. Slijte, vodu uchovejte, houby nasekejte.

2 Na másle s trochou olivového oleje opékejte cibuli a tymián asi 5 minut. Přidejte čerstvé i sušené houby a opékejte dalších 5 minut. Osolte, opepřete, přilijte vermut a vodu z hub a vařte, až se tekutina z polovinu odpaří. Přimíchejte kroupy, česnek, dochuťte a nechte zchladnout. Vmíchejte vejce a dejte na 20 minut do lednice.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Vymažte plech olejem. Kuchařským kroužkem o průměru 7cm udělejte koláčky. Vždy ho položte na plech, upěchujte do něj kroupovou směs a zdvihněte – zůstane koláček ve tvaru nízkého válečku. Opakujte ještě 3x. Pokapejte olejem a pečte 15–20 minut dozlatova.

4 Smíchejte přísady na dip, osolte a opepřete. Podávejte s kroupovými koláčky ozdobenými tymiánem, pěknými celými houbami opečenými na másle a s lehkým listovým salátem.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li doma kuchařský kroužek, vymažte olejem zapékací ramekin, šálek nebo kulaté vykrajovátko a upěchujte hmotu do něj. Vyklopte na plech a postupujte dále podle receptu. V této chvíli také koláčky na plechu můžete zmrazit a zmražené přesunout do plastového sáčku. Pečte je rovnou zmražené při 190°C 30–35 minut dozlatova. Zakryjte je alobalem, pokud by příliš rychle hnědly. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit