Tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami

Tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč 30 x 40 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7161 kcal
Bílkoviny 256 g
Cukr 817 g
Tuky 305 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na plechu vypadá docela nenápadně, ale jakmile ho nakrájíte na řezy a vyskládáte na talíř, strhne se o něj pořádná bitva! Dobrý je i bez ovoce, díky němu je však nejen barevnější, ale hlavně mnohem šťavnatější a svěžejší.

Suroviny

Na kakaové těsto
máslo 125 g
(1/2 klasické kostky) + na vymazání plechu
moučkový cukr 80 g
(1/2 hrnku)
vejce 1 ks
mléko 2.5 PL
2–3
mouka pšeničná polohrubá 240 g
(1 a 1/3 hrnku) + na vysypání plechu
kakao holandského typu 30 g
(3 lžíce)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ S MERUŇKAMI
tvaroh měkký 750 g
(3 kostky)
moučkový cukr 80 g
(1/2 hrnku nebo více, podle chuti)
vejce 2 ks
vanilkový lusk 0.33 ks
semínka vyškrábnutá (lze vynechat)
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná (lze vynechat)
meruňkový kompot 2 ks
meruňky scezené a okapané, nebo odpovídající množství mražených (nepovolených) meruněk, v sezoně pak odpovídající množství čerstvých meruněk, přepůlených a vypeckovaných
Na piškotové těsto
vejce 3 ks
krupicový cukr 220 g
(1 hrnek)
slunečnicový olej 125 ml
(1/2 hrnku)
voda 5 PL
mouka pšeničná polohrubá 225 g
(1 a 1/4 hrnku)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka

1 Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce a 2 lžíce mléka a zapracujte. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a solí. Přidejte moučnou směs k máslovému základu a vypracujte těsto. Kdyby vám přišlo příliš hutné a drobivé, přidejte zbylé mléko. Těsto vtlačte (nebo rozválejte a přeneste) do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem o rozměrech 30 x 40 cm.

2 Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte, oslaďte podle chuti a poté do něj zašlehejte vejce, vanilku a citronovou kůru. Nalijte náplň na těsto, stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami.

3 Připravte světlé těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Po troškách zašlehejte olej a vodu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a opatrně vmíchejte k vaječné směsi. Těsto lžící rozprostřete na meruňky, uhlaďte a pečte zhruba 60 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Můžete použít i jakékoli jiné čerstvé, kompotované či mražené ovoce podle chuti a sezony.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit