Jemnému králičímu masu společnost smetanové omáčky a aromatických bylinek vyslověně svědčí. K masu jsme přidali bobkový list a rozmarýn, do knedlíků zase najemno nasekanou petrželku. Abychom podtrhli jarní ladění receptu na králíka na smetaně, přidali jsme ještě zelený chřest.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C. Králíka jemně osolte (jídlo později značně osolí i ančovičky) a opepřete.
Z oleje z ančoviček trochu odeberte a rozehřejte jej v litinovém hrnci, pekáči nebo jiné nádobě s těžkým dnem vhodné do trouby. Opečte díly masa na oleji ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
Do hrnce vsypte cibuli a na mírném ohni opékejte asi 10 minut, pak přidejte česnek a chilli, pokud používáte, a ještě 5 minut restuje. Maso vraťte do hrnce, zalijte vývarem, přidejte bobkový list a rozmarýn.
Zakryjte, vložte do trouby a pečte asi hodinu. Pak odklopte a ještě dalších 30 minut pečte, aby králík zezlátl.
Připravte knedlíky. Dejte do mísy nakrájené pečivo. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky rozkvedlejte v mléce, osolte a přilijte k pečivu. Vsypte krupičku a petrželku či upravené kopřivy. Do směsi jemně vmíchejte sníh a nechte 20 minut v chladu odležet.
Pak navlhčenýma rukama tvořte kulaté kned- líky zhruba o velikosti tenisových míčků, bude jich 8–10 podle velikosti. Položte knedlíky na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby
ke králíkovi. Pečte 15 minut nebo dozlatova.
Jakmile je maso měkké, vylovte z pekáče bobkový list a snítky rozmarýnu, vlijte smetanu a vmíchejte ančovičky.
Zblanšírujte chřest: hoďte jej do vroucí osolené vody, povařte, aby byl na skus a pak prudce zchlaďte v ledové vodě, tak si zachová krásně zelenou barvu. Uvařený a okapaný chřest nakrájejte na špalíky a vložte do omáčky. Vraťte pekáč na chvíli do trouby, aby se všechno společně prohřálo.
Podávejte spolu s upečenými knedlíky. Pokud chcete, můžete zdobit chilli papričkou.