
Základní recept na křehké těsto
Do 10 minut
Snadné
Jednoduchý a efektní koláč, který celý sestavíte z kupovaných ingrediencí – stačí jen rozpálit troubu a našlehat smetanu. Tak prosté a tak neodolatelně dobré!
1 Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte nebo rozrolujte a vyložte jím koláčovou formu. Vtlačte do všech prohlubní a přesahující těsto odkrojte. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte keramickými fazolemi na pečení nebo suchými fazolemi. Se zátěží pečte 15–20 minut takzvaně naslepo – těsto bude již upečené, ale dosud bledé. Potom zátěž odstraňte a dopečte dosucha a dozlatova. Nechte zcela vychladnout.
2 Dno koláče potřete citronovým krémem. Smetanu ušlehejte dotuha a navrstvěte ji na citronový krém. Ozdobte čerstvým (nakrájeným) ovocem a pusinkami.
NĚCO NAVÍC
Všechno můžete koupit, ale také udělat domácí! Recept na křehké těsto, citronový krém nebo pusinky najdete níže.