Arabský sýr labne si snadno vyrobíte sami doma. Labne je součástí mnoha arabských předkrmů, ale úplně nejlepší je mlsat kuličky po jedné rovnou ze sklenice.
1 Smíchejte jogurt, olej, česnek, citronovou šťávu i kůru, nasekaný kopr a mátu, pak podle chuti osolte, dobře promíchejte a vlijte do mísy vyložené čistou utěrkou nebo gázou. Cípy zavažte a ochucený jogurt pověste do chladu a nechte vykapat. (Kdo nemá sklípek nebo chladnou spíž, může položit balíček do hrnce s pařáčkem, eventuálně zatížit a pak dát do chladničky.) Nechte stát 3 dny, vykapanou tekutinu občas slijte.
2 Z vykapané směsi vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu, naskládejte je spolu s bylinkami natěsno do sklenic a zalijte olejem. Můžete je jíst hned, nebo uložit do chladu, kde vydrží 6 měsíců.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů)