0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4302 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 360 g
Tuky 223 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo pozvedá do nebes ostrá salsa – čerstvá vůně bylinek a štiplavost chilli... Takhle chcete začít každý den!

Suroviny

brokolice 200 g
stonková
paprika červená 2 ks
na plátky
olivový olej 4 PL
+ k podávání
fazole černé 400 g
konzerva – fazole slité, propláchnuté
vejce 4 ks
tortilla 4 ks
kukuřičná
sýr 240 g
sýr labne (viz Něco navíc)
chilli paprička 0.5 ks
na plátky
Na salsu verde
koriandr čerstvý 1 svazek
menší
jarní cibulka 2 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nahrubo
chilli paprička 1 ks
zelená, nahrubo
limeta 2 ks
šťáva vymačkaná
olivový olej 50 ml
krupicový cukr 1 ČL
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Brokolici a papriky rozložte na plech, zakápněte zhruba polovinou oleje, osolte, opepřete, promíchejte a pečte 30–35 minut, na posledních pár minut přisypte fazole, jen aby se prohřály.

2

Všechny ingredience na salsu verde vložte do mixéru, přidejte špetku soli a rozmixujte na pastu. Dejte stranou.

3

Zbylý olej rozpalte v pánvi a připravte na něm volská oka, osolte a opepřete je.

4

Tortilly nahřejte (v troubě či mikrovlnce, je dobré placky před nahříváním pokropit vodou) a rozložte je na 4 talíře. Každou potřete sýrem labne a rozdělte na ně pečenou zeleninu a fazole.

5

Nakonec přidejte volská oka, posypte nakrájenou chilli papričkou a pokapejte salsou a olivovým olejem. Podávejte se zbylou salsou verde.

NĚCO NAVÍC
Labne je arabský sýr z vykapaného jogurtu. Snadno si jej vyrobíte doma: bílý řecký jogurt osolte, dejte do plátýnka a nechte přes noc vykapat. Poté jej vložte do misky (bude mít konzistenci pomazánky), zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami nebo kořením (například za‘atarem nebo dukkah). Po delším vykapání z něj můžete tvořit kuličky, obalovat je v bylinkách, koření nebo sezamových semínkách a buď podávat ihned jako chuťovku, nebo na později zalít olejem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit