Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4302 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 360 g
Tuky 223 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo pozvedá do nebes ostrá salsa – čerstvá vůně bylinek a štiplavost chilli... Takhle chcete začít každý den!

Suroviny

brokolice 200 g
stonková
paprika červená 2 ks
na plátky
olivový olej 4 PL
+ k podávání
fazole černé 400 g
konzerva – fazole slité, propláchnuté
vejce 4 ks
tortilla 4 ks
kukuřičná
sýr 240 g
sýr labne (viz Něco navíc)
chilli paprička 0.5 ks
na plátky
Na salsu verde
koriandr 1 svazek
menší
jarní cibulka 2 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nahrubo
chilli paprička 1 ks
zelená, nahrubo
limeta 2 ks
šťáva vymačkaná
olivový olej 50 ml
krupicový cukr 1 ČL
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Brokolici a papriky rozložte na plech, zakápněte zhruba polovinou oleje, osolte, opepřete, promíchejte a pečte 30–35 minut, na posledních pár minut přisypte fazole, jen aby se prohřály.

2

Všechny ingredience na salsu verde vložte do mixéru, přidejte špetku soli a rozmixujte na pastu. Dejte stranou.

3

Zbylý olej rozpalte v pánvi a připravte na něm volská oka, osolte a opepřete je.

4

Tortilly nahřejte (v troubě či mikrovlnce, je dobré placky před nahříváním pokropit vodou) a rozložte je na 4 talíře. Každou potřete sýrem labne a rozdělte na ně pečenou zeleninu a fazole.

5

Nakonec přidejte volská oka, posypte nakrájenou chilli papričkou a pokapejte salsou a olivovým olejem. Podávejte se zbylou salsou verde.

NĚCO NAVÍC
Labne je arabský sýr z vykapaného jogurtu. Snadno si jej vyrobíte doma: bílý řecký jogurt osolte, dejte do plátýnka a nechte přes noc vykapat. Poté jej vložte do misky (bude mít konzistenci pomazánky), zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami nebo kořením (například za‘atarem nebo dukkah). Po delším vykapání z něj můžete tvořit kuličky, obalovat je v bylinkách, koření nebo sezamových semínkách a buď podávat ihned jako chuťovku, nebo na později zalít olejem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit