Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

Mexické tortilly s brokolicí, salsou verde, labne a vejcem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1967 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 63 g
Tuky 151 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo pozvedá do nebes ostrá salsa – čerstvá vůně bylinek a štiplavost chilli... Takhle chcete začít každý den!

Suroviny

200 g
stonková brokolice
paprika červená 2 ks
na plátky
olivový olej 4 PL
+ k podávání
400 g
konzerva černých fazolí slité, propláchnuté
vejce 4 ks
4 ks
kukuřičná tortilla
240 g
sýr labne (viz Něco navíc)
chilli paprička 0.5 ks
na plátky
Na salsu verde
koriandr svazek
menší
jarní cibulka 2 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nahrubo
chilli paprička 1 ks
nahrubo
limeta 2 ks
šťáva
olivový olej 50 ml
krupicový cukr 1 ČL
sůl

1 Troubu předehřejte na 200°C. Brokolici a papriky rozložte na plech, zakápněte zhruba polovinou oleje, osolte, opepřete, promíchejte a pečte 30–35 minut, na posledních pár minut přisypte fazole, jen aby se prohřály.

2 Všechny ingredience na salsu verde vložte do mixéru, přidejte špetku soli a rozmixujte na pastu. Dejte stranou.

Zbylý olej rozpalte v pánvi a připravte na něm volská oka, osolte a opepřete je.

4 Tortilly nahřejte (v troubě či mikrovlnce, je dobré placky před nahříváním pokropit vodou) a rozložte je na 4 talíře. Každou potřete sýrem labne a rozdělte na ně pečenou zeleninu a fazole. Nakonec přidejte volská oka, posypte nakrájenou chilli papričkou a pokapejte salsou a olivovým olejem. Podávejte se zbylou salsou verde.

NĚCO NAVÍC
Labne je arabský sýr z vykapaného jogurtu. Snadno si jej vyrobíte doma: bílý řecký jogurt osolte, dejte do plátýnka a nechte přes noc vykapat. Poté jej vložte do misky (bude mít konzistenci pomazánky), zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami nebo kořením (například za‘atarem nebo dukkah). Po delším vykapání z něj můžete tvořit kuličky, obalovat je v bylinkách, koření nebo sezamových semínkách a buď podávat ihned jako chuťovku, nebo na později zalít olejem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit