Lahodná mandlová chuť
1 Nejprve připravte těsto: v robotu smíchejte mouku s máslem a špetkou soli. Jakmile směs připomíná drobenku, přidejte cukr i žloutek a znovu promíchejte. Směs se spojí a odtáhne od stěn nádoby. Těsto můžete zpracovat i ručně, jen ho důkladně prohněťte. Pak ho zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do chladničky.
2 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do koláčové formy o průměru 23 cm nastrouhejte přes hrubé struhadlo ztuhlé těsto. Prsty ho stejnoměrně vymačkejte – mělo by pokrýt i stěny. Na dno položte kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi a formu vložte na deset až dvanáct minut do trouby. Těsto by mělo být hezky nazlátlé. Pak koláč vyjměte a teplotu snižte o 40 stupňů.
3 Pusťte se do náplně: utřete máslo s cukrem do pěny, přisypte rozmixované mandle, vejce a znovu prošlehejte. Směs rozetřete na předpečený korpus, vložte do trouby a přibližně čtyřicet minut pečte.
4 Upečený koláč nechte na mřížce vychladnout. Pak ho vyjměte z formy a před podáváním poklaďte čerstvými malinami.
Tip na přepravu
Vraťte koláč do formy – díky tomu se mu nepolámou okraje – a ještě ji zabalte do dvou vrstev alobalu. Maliny ponechte v původním obalu nebo je přesypte do pevné plastové krabičky s víčkem, aby se při přepravě nepomačkaly.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů)
Komentáře
10.09.2007 21:11
Apetit 7/06