0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlový koláč s malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3928 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 318 g
Tuky 253 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná mandlová chuť

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 140 g
sůl špetka
máslo 85 g
studené, nakrájené
Na kousky
moučkový cukr 4 PL
žloutek 1 ks
Na náplň
máslo 100 g
změklé
krupicový cukr 100 g
mandle loupané 100 g
vejce 1 ks
K podávání
maliny 450 g

1 Nejprve připravte těsto: v robotu smíchejte mouku s máslem a špetkou soli. Jakmile směs připomíná drobenku, přidejte cukr i žloutek a znovu promíchejte. Směs se spojí a odtáhne od stěn nádoby. Těsto můžete zpracovat i ručně, jen ho důkladně prohněťte. Pak ho zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do koláčové formy o průměru 23 cm nastrouhejte přes hrubé struhadlo ztuhlé těsto. Prsty ho stejnoměrně vymačkejte – mělo by pokrýt i stěny. Na dno položte kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi a formu vložte na deset až dvanáct minut do trouby. Těsto by mělo být hezky nazlátlé. Pak koláč vyjměte a teplotu snižte o 40 stupňů.

3 Pusťte se do náplně: utřete máslo s cukrem do pěny, přisypte rozmixované mandle, vejce a znovu prošlehejte. Směs rozetřete na předpečený korpus, vložte do trouby a přibližně čtyřicet minut pečte.

4 Upečený koláč nechte na mřížce vychladnout. Pak ho vyjměte z formy a před podáváním poklaďte čerstvými malinami.

Tip na přepravu
Vraťte koláč do formy – díky tomu se mu nepolámou okraje – a ještě ji zabalte do dvou vrstev alobalu. Maliny ponechte v původním obalu nebo je přesypte do pevné plastové krabičky s víčkem, aby se při přepravě nepomačkaly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit