Naučte se hezky od základů francouzskou zmrzlinu, přísady měňte podle sezony.
Suroviny
1Žloutky utřete s cukrem dosvětla a tak, aby se začaly táhnout. Pak přimíchejte škrob, likér, pomerančovou šťávu a kůru. Směs dejte do hrnce a na mírném ohni míchejte do zhoustnutí (pozor, nesmí se začít vařit!). Krém by měl lehce pokrýt obrácenou stranu vařečky.
2Sejměte hrnec z ohně a míchejte do vychladnutí. Bílky ušlehejte se špetkou soli, pak do nich vešlehejte cukr. Sníh opatrně zapracujte do pomerančové hmoty a mousse dejte do mrazáku.
3Během mražení občas promíchejte. Po hodině vmíchejte ušlehanou smetanu a vraťte zpátky do mrazáku. Před podáváním nechte zmrzlinu asi 20 minut povolit, servírujte ji v coupelles ozdobené kandovanou pomerančovou kůrou.
NĚCO NAVÍC
Jak připravit košíčky coupelles: Utřete 56 g másla se 70 g cukru. Přidejte kůru z 1 biopomeranče a 1 biocitronu a 2 bílky. Až se hmota spojí, špachtlí zapracujte 42 g hladké mouky. Lžící naklaďte na 2 plechy vyložené papírem na pečení 8 placek. Postupně pečte asi 5 minut dozlatova. Ještě měkké placičky pak vmáčkněte do šálků vymazaných olejem, abyste vytvarovali košíčky. Po ztvrdnutí je vyjměte a nechte vychladnout.