Mrkváč

Mrkváč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

  1. Korpus 23∅:
  2. - 4vejce
  3. - 500g třtinového cukru
  4. - 1 lžička vanilkového extraktu
  5. - 500g polohrubé mouky
  6. - 2 lžičky skořice
  7. - 2 lžičky kypřícího prášku
  8. - 2 lžičky sody
  9. - 300g oleje
  10. - 9 mrkví
  11. - dvě hrsti vlašských ořechů
  12.  
  13. Korpus 16∅: 
  14. - 2vejce
  15. - 250g třtinového cukru
  16. - 0,5 lžičky vanilkového extraktu
  17. - 250g polohrubé mouky
  18. - 1 lžička skořice
  19. - 1 lžička kypřícího prášku
  20. - 1 lžičkA sody
  21. - 150g oleje
  22. - 5 mrkví
  23. - jedna hrst vlašských ořechů
  24.  
  25. Krém: 
  26. - 800g sýru philadelphia​
  27. - 500g cukr moučka
  28. - 4 lžíce citrónové šťávy
  29. - 150g rozpuštěného másla
  30.  
  31. Na zdobení: 
  32. - Marcipán v mém případě
  33. - Nebo můžeme použít drcené pistácie, výborné jsou i čokoládové hobliny
  1. Korpus: 

1. Troubu předehřejeme na 170°. Formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. 

2. Vejce, třtinový cukr a vanilkový extrakt dáme do šlehacího robotu a šleháme.

3. Mezitím si připravíme mouku se skořicí, kypřícím práškem a sodou. Suché přísady spolu dobře promícháme. 

4. Dokud se nám ještě šlehají vajíčka připravíme si mrkev, kterou očistíme a nastrouháme na jemno. K mrvi přidáme vlašské ořechy.

5. Když máme vejce vyšlehaná snížíme otáčky a postupně přidáváme mouku a olej. Pokud máme vše smíchané vyjmeme nádobu z robotu a k těstu přidáme mrkev s ořechy. Vše dobře promíchám gumovou stěrkou a dáme do připravené formy. 

6. Pečeme cca. 1hodinu a 30minut. Menší korpus bude dříve hotov. 

7. Otestujeme, že máme korpus správě upečen. Zapíchnutím špejle do korpusu, pokud nám špejle vyjde čistá máme upečeno a můžeme vytáhnout ven. Necháme vychladnout. 

  1. Krém: 

1. Sýr, cukr a citronovou šťávu dáme do mísy a prošleháme ručním mixérem až nám vznikne hladký krém. Poté snížíme otáčky a postupně zašleháváme rozpuštěné máslo. Tím, že přidáme máslo do krému nám krém ztuhne. Pokud nepřidáme rozpuštěné máslo, vzniknou nám v krému hrudky.

  1. Sestavení dortu:

1. Každý korpus dvakrát prořízneme. Na každý plát dáme vrstvu krému, boky dortu taktéž pomažeme krémem. Pokud připravujeme dvoupatrový dort budeme potřebovat výztuž, kterou zapíchneme do spodního patra, na tuto výztuž položíme druhé patro, každé patro má svůj vlastní podnos. 

  1. 2. Dort v mém případě zdobíme marcipánem, který jsme si předem obarvili, a vytvořili jednotlivé prvky, které jsme použili na dort. 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit