Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okurkovo-bramborový salát s kuřecím řízkem z trouby
Okurkovo-bramborový salát s kuřecím řízkem z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Okurkovo-bramborový salát s kuřecím řízkem z trouby

2.1/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10503 kcal
Bílkoviny 373 g
Sacharidy 1599 g
Tuky 154 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle řízek se salátem ještě neznáte! Kuřecí řízek je díky těstíčku s dijonskou hořčicí pěkně křehký, šťavnatý a má říz, za jejich křupavou kůrčičkou zase stojí strouhanka panko. Salát z brambor, mrkve, okurky a špenátu je pikantní, svěží a lehký a řízek dokonale doplňuje.

Suroviny

drobné – nejlépe salátové či nové
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 250 ml
koriandrová semínka ½ ČL
limetová šťáva
z 1 limety
mrkev 2 ks
oloupaná
nakrájená na špalíky
nasekaný, množství podle chuti
koriandr čerstvý
lístky otrhané, množství podle chuti
Na zálivku
limetová šťáva
z 1/2–1 limety
česnek ½ stroužku
drcený
čerstvé papričky, mohou být různě barevné, zbavené semínek a nasekané nadrobno
hustý
majonéza 2 PL
Na řízky
řepkový olej
na potírání
strouhanka panko 100 g
nebo kukuřičná strouhanka
Na těstíčko
vejce 1 ks
lze použít i rýžovou mouku
majonéza 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
sůl ½ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím uvařte brambory v osolené vodě doměkka (klidně ve slupce, jsou-li pěkné). Slijte a nechte chladnout. Pak podle potřeby oloupejte či nakrájejte.

2

V rendlíku na středním ohni přiveďte k mírnému varu ocet, koriandrová semínka, badyán, 4 hřebíčky, šťávu z 1 limety a 1 lžičku cukru. Mrkve nakrouhejte škrabkou nebo na mandolíně na stužky. Do nálevu vložte mrkev a odstavte. Nechte chladnout.

3

Na řízky potřete plech olejem a rozprostřete na něj strouhanku, jemně promíchejte rukama. Pečte zhruba 5 minut dorůžova (hlídejte!). Vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 220 °C.

4

Na jiný plech, vyložený pečicím papírem, postavte mřížku a mírně ji potřete olejem.

5

Na těstíčko mírně prošlehejte v mělké misce vejce, přidejte mouku, majonézu, hořčici, sůl a pepř a promíchejte na pastu.

6

Kuřecí řízky rozklepejte mezi 2 kusy pečicího papíru či plastové fólie na tloušťku něco málo přes centimetr. Pak je z obou stran obalte v těstíčku a posléze v předpečené strouhance. Položte je na připravenou mřížku na plechu a pečte 10 minut dokřupava a ještě víc dozlatova.

7

Smíchejte všechny suroviny na zálivku. Podle chuti osolte a opepřete.

8

Až budou řízky hotové, naaranžujte na jednotlivé talíře či servírovací talíř scezenou mrkev (samotný nálev lze uchovat v chladu v uzavřené nádobě a znovu použít) promíchanou s brambůrkami, okurkou, baby špenátem, koprem a koriandrem, trochu bylinek si nechte na ozdobení. Řízky nakrájejte na proužky a přidejte k salátu. Pokapejte zálivkou – část můžete podávat v misce zvlášť – a ozdobte odloženými bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč