Takhle řízek se salátem ještě neznáte! Kuřecí řízek je díky těstíčku s dijonskou hořčicí pěkně křehký, šťavnatý a má říz, za jejich křupavou kůrčičkou zase stojí strouhanka panko. Salát z brambor, mrkve, okurky a špenátu je pikantní, svěží a lehký a řízek dokonale doplňuje.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím uvařte brambory v osolené vodě doměkka (klidně ve slupce, jsou-li pěkné). Slijte a nechte chladnout. Pak podle potřeby oloupejte či nakrájejte.
V rendlíku na středním ohni přiveďte k mírnému varu ocet, koriandrová semínka, badyán, 4 hřebíčky, šťávu z 1 limety a 1 lžičku cukru. Mrkve nakrouhejte škrabkou nebo na mandolíně na stužky. Do nálevu vložte mrkev a odstavte. Nechte chladnout.
Na řízky potřete plech olejem a rozprostřete na něj strouhanku, jemně promíchejte rukama. Pečte zhruba 5 minut dorůžova (hlídejte!). Vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 220 °C.
Na jiný plech, vyložený pečicím papírem, postavte mřížku a mírně ji potřete olejem.
Na těstíčko mírně prošlehejte v mělké misce vejce, přidejte mouku, majonézu, hořčici, sůl a pepř a promíchejte na pastu.
Kuřecí řízky rozklepejte mezi 2 kusy pečicího papíru či plastové fólie na tloušťku něco málo přes centimetr. Pak je z obou stran obalte v těstíčku a posléze v předpečené strouhance. Položte je na připravenou mřížku na plechu a pečte 10 minut dokřupava a ještě víc dozlatova.
Smíchejte všechny suroviny na zálivku. Podle chuti osolte a opepřete.
Až budou řízky hotové, naaranžujte na jednotlivé talíře či servírovací talíř scezenou mrkev (samotný nálev lze uchovat v chladu v uzavřené nádobě a znovu použít) promíchanou s brambůrkami, okurkou, baby špenátem, koprem a koriandrem, trochu bylinek si nechte na ozdobení. Řízky nakrájejte na proužky a přidejte k salátu. Pokapejte zálivkou – část můžete podávat v misce zvlášť – a ozdobte odloženými bylinkami.