Vegetariánské osvěžení
Suroviny
rýže
250
g
dlouhozrnná
chřest zelený
250
g
paprika
1
ks
červená, na proužky
olivový olej
3
PL
citron
1
ks
šťáva a kůra
mozzarella
250
g
máta
1
svazek
nasekaná
sůl
pepř
Postup
1
Rýži vsypte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte deset minut. Pak přidejte kousky chřestu a ještě tři čtyři minuty povařte. Rýže by měla být už hotová a chřest zůstat ještě trochu křupavý. Směs slijte přes cedník a zchlaďte proudem studené vody.
2
Až rýže vychladne, přimíchejte červenou papriku, olej, citronovou kůru i šťávu, mozzarellu a mátové lístky. Pořádně osolte a opepřete.
Příště to zkuste…
• výrazněji
Místo mozzarelly vyzkoušejte fetu, balkánský nebo ovčí sýr a přidejte pár černých oliv.
• obyčejněji
Chřest vyměňte za zelené fazolky, pórek, hrášek či mladé kedlubny nakrájené na špalíčky.