
Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem
Pečínka z krkovice je krásně šťavnatá.
Ingredience
- 1–1,5kg vepřové krkovice bez kosti v celku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky, na tenká kolečka
- 1 hrst čerstvých šalvějových lístků, nahrubo + celé k podávání
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 snítka tymiánu + 2 bobkové listy
- 170 ml cideru či jablečného moštu
- 100 ml vývaru (vepřového, drůbežího...)
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 jablka, oloupaná, bez jádřince a nahrubo
- 1/2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)
- 1 lžička bílého vinného octa
- cca 500 g červeného zelí, nakrouhaného
- 1 červené jablko, bez jádřince a nadrobno
- 2 jarní cibulky, nakrájené našikmo natenko
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 50g sýra s modrou plísní, rozdrobeného
- 30ml olivového oleje + 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu (podle chuti) + špetka soli
NA SALÁT
NA SALÁTOVOU ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200°C. Maso osolte, opepřete a podle potřeby svažte kuchyňským provázkem. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vložte maso a za stálého obracení ho opékejte 5 minut ze všech stran dohněda. Přeneste do kastrolu vhodného do trouby či pekáče s víkem (nemáte-li víko, bude třeba nádobu natěsno zakrýt alobalem).
2 Přidejte zbývající olej a na středním ohni opékejte šalotku 4 minuty doměkka. Přidejte šalvěj a česnek. Nechte je minutu rozvonět. Přesuňte k masu, přidejte tymián a bobkové listy. Cider smíchejte s vývarem a javorovým sirupem. Přilijte do kastrolu, přidejte jablka, přiklopte a vložte do trouby. Po 15 minutách zmírněte troubu na 180°C. Maso upečte doměkka (cca 1,5 hodiny).
3 Mezitím promíchejte přísady na salát, osolte a opepřete. Prošlehejte suroviny na zálivku a vše smíchejte.
4 Maso vyjměte na talíř a volně zakryjte alobalem. Jablka a čtvrtinu tekutiny rozmixujte nahrubo s cukrem a octem, podle chuti dosolte. Maso nakrájejte a podávejte ozdobené šalvějí, doplněné omáčkou a salátem.
Přidat komentář