Ricotta Cheesecake

Ricotta Cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

na krustu:

260 g (2 balíčky) sušienok Bebe jemné

100 g zmeknutého masla

na ricottu:

1,5 litra plnotučného mlieka

500 ml smotany na šľahanie

2 malé lyžičky soli

4 polievkové lyžice (PL) citrónovej šťavy

na syrovú plnku:

230 g syru Philadelphia

450 g domácej ricotty

1 pohár (2,5 dcl) mletého cukru

4 vajcia

1 PL citrónovej šťavy

1 čajová lyžička vanilkovej esencie

3 PL kukuričného škrobu

3 PL hladkej múky

0,5 pohára masla, roztopeného a schladeného

625 g (= 475 ml) kyslej smotany (14%)

na ozbodu:

maliny

čučoriedky

cukrové guličky

Deň vopred si pripravíme ricottu nasledovne:

Mlieko, smotanu a soľ privedieme k bodu varu. Potom vlejeme citrónovú šťavu, stíšime oheň a miešame ešte 2 minúty. Vypnime a necháme stáť 5 minút. Cedník si vyložíme tenkou látkovou kuchynskou utierkou, vylejeme doň zmes, zviažeme rohy a na vareške necháme zavesené hodinu pri izbovej teplote. Srvátka vykvapká a budeme mať 450 g ricotty. Skladujeme v chladničke.

V deň prípravy cheesecaku:

Na cheesecake si prichystáme tortovú formu s priemerom 23 cm. Formu zvonka obalíme 3 vrstvami alobalu, aby sa nám pri vodnom kúpeli do cheesecaku nedostala voda. Formu zľahka vymažeme maslom. Sušienky dáme do mixéra s maslom a rozmixujeme na hladkú zmes. Zmesou vyložíme formu a utlačíme pohárom. Formu dáme do chladničky.

Rozohrejeme si rúru na ohrev zdola-zhora na 165 stupňov.

Pripravíme si plnku

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, je preto vhodné vybrať ich pár hodín vopred z chladničky.

Do misy dáme syr Philadelphia a ricottu a ručným mixérom mixujeme do hladnej hmoty.

Potom pridáme naraz všetky ostatné ingrediencie okrem kyslej smotany a mixérom ešte vymixujeme. Hmota sa nesmie mixovať dlho, aby sa do nej nedostalo veľa vzduchu, len toľko, aby sa spojili suroviny.

Nakoniec pridáme kyslú smotanu a už len ručne zamiešame. Hmotu vylejeme do tortovej formy.

Vo varnej kanvici si zohrejeme 2 litre vody, nachystáme si veľký hlboký plech. Položime na stred tortovú formu a opatrne do plechu vlejeme vriacu vodu. Dáme do rúry a pečieme 1 hodinu a 15 minút. Potom rúru vypneme, neotvárame a necháme v nej cheesecake ešte 3 hodiny. Potom ho z rúry vyberieme a necháme ešte 2 hodiny vychladnúť na kuchynskej linke. Týmto docielime, že nám plnka nepraskne. Keď vychladne, prikryjeme ho potravinovou fóliou a dáme do chladničky na noc.

Na ďalší deň cheesecake ozdobíme. Do stredu dáme formičku, vsypeme cukrové guličky, po okrajoch dáme maliny a zvyšok vyplníme čučoriedkami. Potom opatrne vyberieme formičku.

Môžme servírovať :-)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit