Suroviny
Postup
Den předem si připravíme ricottu následovně:
- Mléko, smetanu a sůl přivedeme k bodu varu. Potom vlijeme citrónovou šťávu, ztišíme oheň a mícháme ještě 2 minuty.
- Vypněme a necháme stát 5 minut.
- Cedník si vyložíme tenkou látkovou kuchyňskou utěrkou, vylijeme do něj směs, svážeme rohy a na vařečce necháme zavěšené hodinu při pokojové teplotě. Syrovátka vykape a budeme mít 450 g ricotty.
- Skladujeme v chladničce.
V den přípravy cheesecaku:
- Na cheesecake si přichystáme dortovou formu o průměru 23 cm. Formu zvenčí obalíme 3 vrstvami alobalu, aby se nám při vodní lázni do cheesecaku nedostala voda.
- Formu lehce vymažeme máslem.
- Sušenky dáme do mixéru s máslem a rozmixujeme na hladkou směs.
- Směsí vyložíme formu a upěchujeme sklenicí. Formu dáme do chladničky.
Rozehřejeme si troubu na ohřev zdola-shora na 165 stupňů.
Připravíme si náplň
- Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, je proto vhodné vyjmout je pár hodin předem z chladničky.
- Do mísy dáme sýr Philadelphia a ricottu a ručním mixérem mixujeme do hladové hmoty.
- Potom přidáme najednou všechny ostatní ingredience kromě zakysané smetany a mixérem ještě vymixujeme. Hmota se nesmí mixovat dlouho, aby se do ní nedostalo mnoho vzduchu, jen tolik, aby se spojily suroviny.
- Nakonec přidáme zakysanou smetanu a už jen ručně zamícháme. Hmotu vylijeme do dortové formy.
Ve varné konvici si zahřejeme 2 litry vody, nachystáme si velký hluboký plech. Položíme na střed dortovou formu a opatrně do plechu vlijeme vařící vodu.
Dáme do trouby a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Potom troubu vypneme, neotevíráme a necháme v ní cheesecake ještě 3 hodiny.
Potom ho z trouby vyjmeme a necháme ještě 2 hodiny vychladnout na kuchyňské lince. Tímto docílíme, že nám nádivka nepraskne.
Když vychladne, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do chladničky na noc.
Další den cheesecake ozdobíme. Do středu dáme formičku, vsypeme cukrové kuličky, po okrajích dáme maliny a zbytek vyplníme borůvkami. Potom opatrně vyjmeme formičku.
Můžeme servírovat :-)