Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řízečky z vepřové panenky
Řízečky z vepřové panenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Řízečky z vepřové panenky

4.4/5 Počet hodnocení: 74
Do 90 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8867 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 518 g
Tuky 583 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řízky z panenky nesmažte příliš dlouho, aby se maso nevysušilo. Stejně tak při jeho naklepávání použijte raději klouby ruky nebo jednotlivé plátky jemně roztlačte dlaní. Do řízečků během smažení nepíchejte, ať jsou šťavnaté a chutné. Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne. Ideální jídlo pro sváteční příležitost nebo pro romantickou večeři ve dvou.

Související recepty

Suroviny

sůl
vejce 2 ks
strouhanka 300 g
strouhaný
sádlo 400 g
na smažení
Na salát
drobné salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
citron ½ ks
nastrouhaná kůra, vymačkaná šťáva
olivový olej panenský 5 PL
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná
jarní cibulka 2 ks
šikmo nakrájená na tenké plátky

Postup

1

Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka.

2

Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.

3

Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou.

4

Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.

5

Maso očistěte a nakrájejte na 2cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.

6

Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole).

7

Podávejte s bramborovým salátem.

Pravidla pro dokonalý výsledek

  • Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
     
  • Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
     
  • Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Komentáře

09.01.2022 00:10
Do salatu mene citronu nez 1/2 stavnateho!

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...