0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řízečky z vepřové panenky

Řízečky z vepřové panenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Řízečky z vepřové panenky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8867 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 518 g
Tuky 583 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne.

Suroviny

panenka 1 kg
sůl
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 200 g
strouhanka 300 g
parmazán 150 g
strouhaný
sádlo 400 g
na smažení
Na salát
brambory 600 g
drobné salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
citron ½ ks
biocitron – nastrouhaná kůra, vymačkaná šťáva
olivový olej panenský 5 PL
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná
jarní cibulka 2 ks
šikmo nakrájená na tenké plátky

Postup

1

Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka.

2

Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.

3

Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou.

4

Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.

5

Maso očistěte a nakrájejte na 2 cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.

6

Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole).

7

Podávejte s bramborovým salátem.

Pravidla pro dokonalý výsledek

  • Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
     
  • Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
     
  • Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Komentáře

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč