Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne.
Suroviny
Postup
Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka.
Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.
Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou.
Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.
Maso očistěte a nakrájejte na 2 cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.
Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole).
Podávejte s bramborovým salátem.
Pravidla pro dokonalý výsledek
- Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
- Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
- Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!(30 receptů)
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů)
Komentáře
Renata Šáchová
09.01.2022 00:10
Do salatu mene citronu nez 1…