Řízečky z vepřové panenky

Řízečky z vepřové panenky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (42)
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5272 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 518 g
Tuky 187 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne.

Suroviny

panenka 1 kg
sůl
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 200 g
strouhanka 300 g
parmazán 150 g
strouhaný
sádlo
na smažení cca 400 g
Na salát
brambory 600 g
drobné salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
citron 0.5 ks
biocitron, nastrouhaná kůra, vymačkaná šťáva
olivový olej extra panenský 5 PL
petrželka 3 PL
nasekaná
jarní cibulka 2 ks
šikmo nakrájené na tenké plátky

1 Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka. Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.

2 Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou. Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.

3 Maso očistěte a nakrájejte na 2 cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.

4 Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole). Podávejte s bramborovým salátem.

 

 

Pravidla pro dokonalý výsledek

 

 

 

  • Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
  • Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
  • Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit