0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řízečky z vepřové panenky

Řízečky z vepřové panenky

3.9 / 5. Počet hodnocení: 45
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8867 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 518 g
Tuky 583 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne.

Suroviny

panenka 1 kg
sůl
vejce 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 200 g
strouhanka 300 g
parmazán 150 g
strouhaný
sádlo 400 g
na smažení
Na salát
brambory 600 g
drobné salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
citron 0.5 ks
biocitron – nastrouhaná kůra, vymačkaná šťáva
olivový olej panenský 5 PL
petrželka 3 PL
hladkolistá, nasekaná
jarní cibulka 2 ks
šikmo nakrájená na tenké plátky

1 Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka. Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.

2 Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou. Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.

3 Maso očistěte a nakrájejte na 2 cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.

4 Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole). Podávejte s bramborovým salátem.

Pravidla pro dokonalý výsledek

  • Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
     
  • Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
     
  • Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Komentáře

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit