Řízky z panenky nesmažte příliš dlouho, aby se maso nevysušilo. Stejně tak při jeho naklepávání použijte raději klouby ruky nebo jednotlivé plátky jemně roztlačte dlaní. Do řízečků během smažení nepíchejte, ať jsou šťavnaté a chutné. Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne. Ideální jídlo pro sváteční příležitost nebo pro romantickou večeři ve dvou.
Suroviny
Postup
Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka.
Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.
Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou.
Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.
Maso očistěte a nakrájejte na 2cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.
Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole).
Podávejte s bramborovým salátem.
Pravidla pro dokonalý výsledek
- Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
- Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
- Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.
Komentáře