„Rybí karbanátek je ideální způsob, jak do dětí dostat ryby. Pokud chcete skvělou bramborovou kaši, 1/4 brambor nevařte, ale upečte na soli,“ radí šéfkuchař Zdeněk Křížek. Karbanátek a kaši jsme na pestrém talíři doplnili ještě čočkovým salátem a svěžím citronovým jogurtem.
Suroviny
Postup
Očištěné a osušené filety lososa a bílé ryby rozsekejte nožem na co nejjemnější kusy. Dejte do misky, přidejte vejce, petržel, tymián, česnek a citronovou šťávu. Osolte a promíchejte v hutnější konzistenci.
Z připravené směsi tvarujte karbanátky a obalte je ve strouhance. Připravené karbanátky smažte dozlatova v předem zahřátém oleji (lze smažit i nasucho v konvektomatu nebo v troubě).
Celé citrony vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte je cca 15 minut (záleží na velikosti)
do celkového změknutí. Poté je nechte lehce vychladnout.
Do misky dejte jogurt a postupně do něj vmíchejte olivový olej, sůl, agávový sirup, šťávu
z pečených citronů a petržel.
Na salát prošlehejte v misce olej, balzamikový ocet, citronovou šťávu a sůl. Mrkev očistěte, zblanšírujte (krátce povařte, aby zůstala na skus) a nakrájejte na drobné kostičky. Řapíky celeru nakrájejte na drobné kostičky. Spolu s čočkou vše přidejte k zálivce a promíchejte.
Na bramborovou kaši uvařte brambory v osolené vodě a rozšťouchejte s mlékem a máslem. Dosolte.
Karbanátky podávejte s kaší, čočkovým salátem a citronovým jogurtem.