Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Savojská zeleninová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2340 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 140 g
Tuky 163 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nových a nápaditých polévek není nikdy dost.

Suroviny

slanina 100 g
na kostičky
oříšek
nadrobno
pórek 3 ks
menší, na kolečka
řapíkatý celer 1
stonek, nasekaný
mrkev 4 ks
nadrobno
oloupané, na kostičky
mléko 50 ml
horké
šalvěj 5 lístků
sůl
sýr 150 g
beaufort nastrouhaný

Postup

1

Slaninu vložte do hrnce a nechte ji asi pět minut škvařit. Pak k ní přidejte máslo a po jeho rozpuštění přisypte cibuli, pórek, celer a mrkev; chvíli poduste na mírném plameni. Vsypte brambory, zalijte asi litrem vody a horkým mlékem, okořeňte šalvějí, osolte a vařte asi půl hodiny. Těsně před podáváním do polévky vmíchejte zakysanou smetanu.

2

Než se polévka uvaří, zlehka opečte krajíčky chleba. Potřete je máslem, posypte strouhaným sýrem a do každého talíře položte dva kousky. Chleba pak už jen zalijte horkou polévkou a ihned podávejte.

BEAUFORT (čte se bófór) dostal jméno podle vesnice blízko francouzského Albertville. Sýr dostanete v hypermarketech a ve specializovaných obchodech.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...