Poctivá slepičí polévka s celestýnskými nudlemi se bude ve vašem polévkovém repertoáru výjimat. Navíc ve vás možná vyvolá vzpomínky na obědy u babičky. Pokud máte možnost použít čerstvý libeček, rozhodně ho nevynechávejte, polévce totiž dodá neopakovatelné aroma.
Suroviny
Postup
Slepici rozporcujte na díly, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo maso ponořené. Přidejte cibuli a pár kuliček pepře. Přiveďte k varu, seberte pěnu, ztlumte oheň a nechte táhnout 2–3 hodiny, až slepice úplně změkne – podle potřeby dolévejte studenou vodu. Pak slepičí díly vyjměte a polévku přeceďte, cibuli a pepř odstraňte. Vývar vlijte zpět do hrnce a osolte. Část z masa nakrájejte a vraťte do polévky, přidejte kořenovou zeleninu. Jak začne měknout, přidejte květák a pár minut vařte. Nakonec vsypte hrášek, který se vaří nejkratší dobu.
Na nudle rozšlehejte v mléce vejce, žloutek, špetku soli, vsypte libeček. Pak přisypávejte mouku a prošlehávejte do hladkého těstíčka. Rozpalte pánev, přidejte trošku másla a rozetřete jej po pánvi. Pak vlijte do pánve trochu těsta a opečte dozlatova z obou stran tenkou palačinku. Pokračujte do spotřebování těsta. Palačinky smotejte jako koberec a krájejte nožem na ‚šneky‘. Položte do talíře a přelijte polévkou.