Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8/5 Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2508 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 322 g
Tuky 85 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stříkané koblihy s lahodnou polevou je krajová specialita z Královehradecka. Zkuste si je připravit doma. 

Suroviny

mléko 250 ml
sůl špetka
vejce 4 ks
rum 1 ČL
tmavý
rum 2 PL
tmavý
voda 1 PL

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu 250 ml mléka, 40 g másla a špetku soli. Naráz vsypte 150 g prosáté hladké mouky (nejlépe 00), snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny nádoby. Míchejte asi 2 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

2

Přendejte hmotu do mísy a když trochu zchladne, zašlehejte jedno po druhém 4 vejce a pak 1 lžičku tmavého rumu (třtinového či tuzemského). Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou trubičkou a na pomaštěný pečicí papír stříkejte kroužky o průměru asi 6 cm.

3

Rozpalte olej na smažení a věnečky smažte po obou stranách dozlatova (pokud nejdou odlepit, vložte je do oleje i s papírem – papírem nahoru). Nechte okapat na papírové utěrce. Na polevu utřete 220 g moučkového cukru, 2 lžíce tmavého rumu a asi 1 lžíci vody na hladký a hustý krém. Potřete jím pečivo a nechte zaschnout.

Něco navíc: Stříkané koblihy neboli Spritzkrapfen se zde rozšířily díky německé komunitě. Původně se podávaly bez polevy a přikusovaly se k ovocným polévkám, dříve typickým pro tento kraj.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín