0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí blanket

Telecí blanket

4.9 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5331 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 254 g
Tuky 355 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smetanová omáčka sluší mladému masu nejlépe.

Suroviny

sádlo 2 PL
telecí plec 1 kg
na kostky
cibule 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 4 ks
na silné plátky
mrkev 1 ks
na kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
pepř mletý 10 kulička
nové koření 6 kulička
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítka
mouka pšeničná hladká 2 PL
žampiony 12 ks
drobné
smetana ke šlehání 300 ml
máslo 100 g
máslo 4 PL
na jíšku a houby
petrželka 1 PL
nasekaná
citronová štáva
na dokončení
rýže barevná
vařená, k podávání

1 V hrnci na sádle opékejte maso ze všech stran (asi 5 minut), aby se zatáhlo, ale nezbarvilo. Vyjměte jej děrovanou lžící a odložte stranou.

2 Do uvolněného hrnce nasypte cibuli a opékejte 2 minuty. Pak přidejte nakrájený řapíkatý celer a mrkev a míchejte další 4 minuty. Vraťte do hrnce maso, osolte, opepřete a přidejte divoké koření svázané v plátýnku a tymián. Zalijte litrem vody, přiveďte k varu a na mírném plameni duste doměkka, trvá to asi hodinu.

3 Měkké maso i se zeleninou přeceďte, dejte stranou a uchovejte horké, koření a tymián vyhoďte – vývar vraťte do hrnce. Svařte na polovinu, trvá to asi 30 minut.

4 Na 2 lžících másla opékejte mouku asi minutu, až zpění a zbělá. Zašlehejte do redukovaného vývaru a za stálého míchání vařte 10 minut. Přilijte smetanu a vařte ještě dalších 10–20 minut, aby omáčka zhoustla. Ochutnejte, případně dosolte a dotáhněte citronovou šťávou.

5 Vypněte a důkladně omáčku vyšlehejte se 100 g čerstvého studeného másla nakrájeného na kostky.

6 Na 2 lžících másla krátce opečte žampiony. Přidejte je spolu s masem, zeleninou a petrželkou do omáčky. Jen prohřejte, ale už nevařte. Podávejte s rýží, ozdobené snítkou tymiánu.

 

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit