Telecí blanket

Telecí blanket

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Do 20 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5331 kcal
Bílkoviny 260 g
Cukr 254 g
Tuky 355 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Smetanová omáčka sluší mladému masu nejlépe.

Suroviny

sádlo 2 PL
telecí plec 1 kg
na kostky
cibule 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 4 ks
na silné plátky
mrkev 1 ks
na kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
pepř mletý 10 kulička
nové koření 6 kulička
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítka
mouka pšeničná hladká 2 PL
žampiony 12 ks
drobné
smetana ke šlehání 300 ml
máslo 100 g
máslo 4 PL
na jíšku a houby
petrželka 1 PL
nasekaná
citronová štáva
na dokončení
rýže barevná
vařená, k podávání

1 V hrnci na sádle opékejte maso ze všech stran (asi 5 minut), aby se zatáhlo, ale nezbarvilo. Vyjměte jej děrovanou lžící a odložte stranou.

2 Do uvolněného hrnce nasypte cibuli a opékejte 2 minuty. Pak přidejte nakrájený řapíkatý celer a mrkev a míchejte další 4 minuty. Vraťte do hrnce maso, osolte, opepřete a přidejte divoké koření svázané v plátýnku a tymián. Zalijte litrem vody, přiveďte k varu a na mírném plameni duste doměkka, trvá to asi hodinu.

3 Měkké maso i se zeleninou přeceďte, dejte stranou a uchovejte horké, koření a tymián vyhoďte – vývar vraťte do hrnce. Svařte na polovinu, trvá to asi 30 minut.

4 Na 2 lžících másla opékejte mouku asi minutu, až zpění a zbělá. Zašlehejte do redukovaného vývaru a za stálého míchání vařte 10 minut. Přilijte smetanu a vařte ještě dalších 10–20 minut, aby omáčka zhoustla. Ochutnejte, případně dosolte a dotáhněte citronovou šťávou.

5 Vypněte a důkladně omáčku vyšlehejte se 100 g čerstvého studeného másla nakrájeného na kostky.

6 Na 2 lžících másla krátce opečte žampiony. Přidejte je spolu s masem, zeleninou a petrželkou do omáčky. Jen prohřejte, ale už nevařte. Podávejte s rýží, ozdobené snítkou tymiánu.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit