Glazovaný telecí hřbet se zeleninou

Glazovaný telecí hřbet se zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (3)
4+6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 865 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 65 g
Tuky 58 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Maso telecího hřbetu je libové, křehké a samo o sobě velmi chutné. Dejte si ho v lahůdkové úpravě se zeleninou.

Suroviny

1 kg
telecí hřbet
sůl mořská
pepř mletý
čerstvý
balzamikový ocet 80 ml
balzamikový ocet 1 PL
med 1 PL
máslo 2 PL
vývar hovězí 4 PL
Na zeleninu
mrkev 1 ks
nakrájená na dlouhé plátky nebo na šikmé plátky
chřest zelený 1 svazek
očištěný
olivový olej 2 PL
zázvor (čerstvý)
3 cm kousek, oloupaný a nakrájený na drobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na šikmé plátky
6 ks
houba šitake, pokrájená na nudličky
chilli paprička 1 ks
červená, bez semen, nakrájená nadrobno
12 ks
třešňová rajčátka
200 g
sójové klíčky
sójová omáčka 1 PL
koriandr svazek
1 Mrkev a chřest povařte 3 minuty ve vroucí vodě, vyjměte, zchlaďte a nechte okapat. Troubu předehřejte na 180 °C. Na těžké rozpálené litinové pánvi opečte telecí hřbet nasucho ze všech stran – celkem asi 8 minut. Teprve po opečení osolte a opepřete.

2 Maso dejte na pekáček a vložte do trouby na 12 minut. Do uvolněné pánve nalijte balzamikový ocet, přidejte med, vývar a zahřívejte, až omáčka zhoustne. Maso vyndejte z trouby, vraťte ho do pánve, přidejte máslo a obalte ho v omáčce. Vypněte a nechte 5 minut odpočinout.

3
Ve velké pánvi (nejlépe wok) na oleji opékejte 30 sekund zázvor a česnek. Přidejte jarní cibulku, šiitake a chilli a míchejte další minutu. Přidejte mrkev, chřest a rajčátka a míchejte 2 minuty. Přidejte klíčky a dochuťte sójovou omáčkou, opepřete, případně osolte. Vypněte a vmíchejte nasekaný koriandr. Podávejte s telecím hřbetem nakrájeným na plátky. Můžete doplnit dušenou rýží.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit