Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem

Dokonalý předkrm!

Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 12–15 minutaspoň 1 hodina na chlazení
PT30M
Příprava 0:30
Koláč Francouzská

Ingredience

    NA PARMAZÁNOVÉ TĚSTO

     

    • 150 g másla
    • 230 g hladké mouky
    • 50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
    • 1 střední vejce, rozšlehané s 1 lžící mléka


    NA NÁPLŇ

     

     

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 červená cibule, jemně pokrájená
    • 2 stroužky česneku, jemně pokrájené
    • 100 g slaniny či pancetty, pokrájené na kostičky
    • 4 střední vejce, prošlehaná a vydatně osolená
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 3 lžíce natrhané pažitky
    • 500 g zmrazených vařených mušlí bez skořápek, rozmrazených, nebo 2 kg čerstvých mušlí (viz box)
    • 200 g sýru brie, bez kůrky, pokrájeného na kostičky
    • 200 g míchaných salátových lístků jako příloha
    • 2–3 lžíce vaší oblíbené octové zálivky

     

Příprava jídla

1.  Smíchejte všechny suroviny na těsto a rukama vypracujte vláčnou hmotu. Dejte aspoň na hodinu chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180⁰ C. Těsto vyválejte na sílu desetikoruny a vyložte jím osm formiček o průměru 10 cm. Na těsto položte kolečka pečicího papíru a nasypte suché fazole. Pečte sedm až deset minut, pak papír s fazolemi sundejte a pečte dozlatova, ještě tak dvě tři minuty.

3.  Troubu stáhněte na 180/160⁰ C. Na oleji doměkka osmažte cibulku, přidejte česnek a slaninu a dvě až tři minuty smažte; pak stáhněte z ohně. V misce smíchejte vejce se smetanou a pažitkou; přidejte mušle a obsah pánve. Rozložte košíčky na plech a lžící do nich rozdělte náplň. Navrch dejte pokrájený sýr a sem tam ho zamáčkněte do náplně.

4.  Pečte 12–15 minut tak, aby byla náplň pevná a zlatavá. Podávejte teplé s lístky salátu zakapanými zálivkou.

Připravte si dopředu
Košíčky z těsta můžete upéct třeba i čtyři dny předem. Náplň připravte až čtyři hodiny před pečením.

Velký koláč
připravíte tak, že těstem vyložíte formu o průměru 25 cm. Postup je stejný jako u malých koláčků, jen poslední fázi pečení protáhněte na 45 min.

Jak na mušle?
Pokud máte čerstvé slávky, vyhoďte všechny s poškozenou skořápkou. Rozlučte se i s těmi, které se nezavřou, ani když na ně zprudka zaklepete. Vařte je na vysokém plameni s trochou vína asi pět minut; hrncem asi dvakrát zatřeste. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely, a ze zbylých vyjměte maso. Přeceďte vývar a na středním plameni ho zredukujte.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář