Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem

Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4820 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 182 g
Tuky 340 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý předkrm!

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
čerstvě nastrouhaný
vejce 1 ks
střední, rozšlehané s 1 lžící mléka
Na náplň
olivový olej 2 PL
jemně pokrájená
česnek 2 stroužky
jemně pokrájené
slanina 100 g
lze nahradit pancettou, na kostičky
vejce 4 ks
střední, prošlehaná, vydatně osolená
pažitka 3 PL
hřebenatky 500 g
zmrazené vařené bez skořápek, lze nahradit 2 kg čerstvých mušlí
bez kůrky, na kostičky

Postup

1
Smíchejte všechny suroviny na těsto a rukama vypracujte vláčnou hmotu. Dejte aspoň na hodinu chladit.

2
Předehřejte troubu na 200/180⁰C. Těsto vyválejte na sílu desetikoruny a vyložte jím osm formiček o průměru 10cm. Na těsto položte kolečka pečicího papíru a nasypte suché fazole. Pečte sedm až deset minut, pak papír s fazolemi sundejte a pečte dozlatova, ještě tak dvě tři minuty.

3
Troubu stáhněte na 180/160⁰C. Na oleji doměkka osmažte cibulku, přidejte česnek a slaninu a dvě až tři minuty smažte; pak stáhněte z ohně. V misce smíchejte vejce se smetanou a pažitkou; přidejte mušle a obsah pánve. Rozložte košíčky na plech a lžící do nich rozdělte náplň. Navrch dejte pokrájený sýr a sem tam ho zamáčkněte do náplně.

4
Pečte 12-15 minut tak, aby byla náplň pevná a zlatavá. Podávejte teplé s lístky salátu zakapanými zálivkou.

Připravte si dopředu
Košíčky z těsta můžete upéct třeba i čtyři dny předem. Náplň připravte až čtyři hodiny před pečením.

Velký koláč
připravíte tak, že těstem vyložíte formu o průměru 25cm. Postup je stejný jako u malých koláčků, jen poslední fázi pečení protáhněte na 45min.

Jak na mušle?
Pokud máte čerstvé slávky, vyhoďte všechny s poškozenou skořápkou. Rozlučte se i s těmi, které se nezavřou, ani když na ně zprudka zaklepete. Vařte je na vysokém plameni s trochou vína asi pět minut; hrncem asi dvakrát zatřeste. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely, a ze zbylých vyjměte maso. Přeceďte vývar a na středním plameni ho zredukujte.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...