Dokonalý předkrm!
Suroviny
Na těsto
máslo
150
g
mouka pšeničná hladká
230
g
parmazán
50
g
čerstvě nastrouhaný
vejce
1
ks
střední, rozšlehané s 1 lžící mléka
Na náplň
olivový olej
2
PL
cibule červená
1
ks
jemně pokrájená
česnek
2
stroužky
jemně pokrájené
slanina
100
g
lze nahradit pancettou, na kostičky
vejce
4
ks
střední, prošlehaná, vydatně osolená
smetana ke šlehání
300
ml
pažitka
3
PL
hřebenatky
500
g
zmrazené vařené bez skořápek, lze nahradit 2 kg čerstvých mušlí
sýr brie
200
g
bez kůrky, na kostičky
Postup
1
Smíchejte všechny suroviny na těsto a rukama vypracujte vláčnou hmotu. Dejte aspoň na hodinu chladit.
2
Předehřejte troubu na 200/180⁰C. Těsto vyválejte na sílu desetikoruny a vyložte jím osm formiček o průměru 10cm. Na těsto položte kolečka pečicího papíru a nasypte suché fazole. Pečte sedm až deset minut, pak papír s fazolemi sundejte a pečte dozlatova, ještě tak dvě tři minuty.
3
Troubu stáhněte na 180/160⁰C. Na oleji doměkka osmažte cibulku, přidejte česnek a slaninu a dvě až tři minuty smažte; pak stáhněte z ohně. V misce smíchejte vejce se smetanou a pažitkou; přidejte mušle a obsah pánve. Rozložte košíčky na plech a lžící do nich rozdělte náplň. Navrch dejte pokrájený sýr a sem tam ho zamáčkněte do náplně.
4
Pečte 12-15 minut tak, aby byla náplň pevná a zlatavá. Podávejte teplé s lístky salátu zakapanými zálivkou.
Připravte si dopředu
Košíčky z těsta můžete upéct třeba i čtyři dny předem. Náplň připravte až čtyři hodiny před pečením.
Velký koláč
připravíte tak, že těstem vyložíte formu o průměru 25cm. Postup je stejný jako u malých koláčků, jen poslední fázi pečení protáhněte na 45min.
Jak na mušle?
Pokud máte čerstvé slávky, vyhoďte všechny s poškozenou skořápkou. Rozlučte se i s těmi, které se nezavřou, ani když na ně zprudka zaklepete. Vařte je na vysokém plameni s trochou vína asi pět minut; hrncem asi dvakrát zatřeste. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely, a ze zbylých vyjměte maso. Přeceďte vývar a na středním plameni ho zredukujte.
Připravte si dopředu
Košíčky z těsta můžete upéct třeba i čtyři dny předem. Náplň připravte až čtyři hodiny před pečením.
Velký koláč
připravíte tak, že těstem vyložíte formu o průměru 25cm. Postup je stejný jako u malých koláčků, jen poslední fázi pečení protáhněte na 45min.
Jak na mušle?
Pokud máte čerstvé slávky, vyhoďte všechny s poškozenou skořápkou. Rozlučte se i s těmi, které se nezavřou, ani když na ně zprudka zaklepete. Vařte je na vysokém plameni s trochou vína asi pět minut; hrncem asi dvakrát zatřeste. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely, a ze zbylých vyjměte maso. Přeceďte vývar a na středním plameni ho zredukujte.