Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem

Koláč s mušlemi, slaninou a sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4820 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 182 g
Tuky 340 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý předkrm!

Suroviny

Na těsto
máslo 150 g
mouka pšeničná hladká 230 g
parmazán 50 g
čerstvě nastrouhaný
vejce 1 ks
střední, rozšlehané s 1 lžící mléka
Na náplň
olivový olej 2 PL
cibule červená 1 ks
jemně pokrájená
česnek 2 stroužky
jemně pokrájené
slanina 100 g
lze nahradit pancettou, na kostičky
vejce 4 ks
střední, prošlehaná, vydatně osolená
smetana ke šlehání 300 ml
pažitka 3 PL
hřebenatky 500 g
zmrazené vařené bez skořápek, lze nahradit 2 kg čerstvých mušlí
sýr brie 200 g
bez kůrky, na kostičky
1.  Smíchejte všechny suroviny na těsto a rukama vypracujte vláčnou hmotu. Dejte aspoň na hodinu chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180⁰ C. Těsto vyválejte na sílu desetikoruny a vyložte jím osm formiček o průměru 10 cm. Na těsto položte kolečka pečicího papíru a nasypte suché fazole. Pečte sedm až deset minut, pak papír s fazolemi sundejte a pečte dozlatova, ještě tak dvě tři minuty.

3.  Troubu stáhněte na 180/160⁰ C. Na oleji doměkka osmažte cibulku, přidejte česnek a slaninu a dvě až tři minuty smažte; pak stáhněte z ohně. V misce smíchejte vejce se smetanou a pažitkou; přidejte mušle a obsah pánve. Rozložte košíčky na plech a lžící do nich rozdělte náplň. Navrch dejte pokrájený sýr a sem tam ho zamáčkněte do náplně.

4.  Pečte 12–15 minut tak, aby byla náplň pevná a zlatavá. Podávejte teplé s lístky salátu zakapanými zálivkou.

Připravte si dopředu
Košíčky z těsta můžete upéct třeba i čtyři dny předem. Náplň připravte až čtyři hodiny před pečením.

Velký koláč
připravíte tak, že těstem vyložíte formu o průměru 25 cm. Postup je stejný jako u malých koláčků, jen poslední fázi pečení protáhněte na 45 min.

Jak na mušle?
Pokud máte čerstvé slávky, vyhoďte všechny s poškozenou skořápkou. Rozlučte se i s těmi, které se nezavřou, ani když na ně zprudka zaklepete. Vařte je na vysokém plameni s trochou vína asi pět minut; hrncem asi dvakrát zatřeste. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřely, a ze zbylých vyjměte maso. Přeceďte vývar a na středním plameni ho zredukujte.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit