Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Královský pudink

Dezert je nejlepší vlažný, proto ho dopečte těsně předtím, než usednete k rybě

Vydání: 2007/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Více než hodinu
PT35M
Pečení 0:35
Britská

Ingredience

    • máslo na vymazání formy
    • 40 g jemné strouhanky
    • špetka mletého muškátového oříšku
    • strouhaná kůra z ½ citronu
    • 300 ml plnotučného mléka
    • 1 vanilkový lusk
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce třtinového cukru, viz tip
    • 4 lžíce malinové zavařeniny
    Na srdíčka
    • 2 bílky o pokojové teplotě
    • špetka vinného kamene nebo ztužovače do šlehačky
    • 50 g třtinového cukru, viz tip
    • 50 g moučkového cukru, prosátého
    • šlehačka k podávání

Příprava jídla

1.  Předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Zapékací misku (nejlépe oválnou či obdélníkovou) o objemu 700 ml lehce vymažte máslem. V míse smíchejte strouhanku, muškátový oříšek a citronovou kůru.

2.  V rendlíku se silným dnem svařte mléko s vanilkovým luskem. Žloutky s moučkovým cukrem ušlehejte do bleda. Do vroucího mléka vešlehejte žloutkovou směs, pak i strouhankovou.

3.  Opatrně přeneste do připrave­né zapékací misky, zakryjte alobalem a dvacet až pětadvacet minut pečte, než si směs sedne, ale zůstane pružná. Při pečení na hmotu dohlížejte – má tendenci rych­le tuhnout. Vyjměte z trouby a teplotu zvyšte na 200/180 °C. Pudink nechte asi čtvrt hodiny chladnout.

4.  Zatím zapněte elektric­ký šlehač na polo­viční výkon a v míse zpra­cujte bílky a vinný kámen. Do hustého sněhu při­dejte třtinový cukr a ušlehejte do leskla. Opatrně vmíchejte moučkový cukr.

5.  Sladkým sněhem naplňte cukrářský ­sáček s centimetrovým otvorem a vlnov­kovitými pohyby jím pokryjte pudink. Své dílo ozdobte dvěma srdci jako na obrázku a každé vyplňte dvěma lžíce­mi zavařeniny. Pocukrujte a pět až deset minut pečte, aby byl sníh tmavě béžový a křupavý. Podávejte se šlehačkou.

Ten pravý cukr  Pokud nemáte k dispozici opravdu jemnou třtinovou krupičku (ještě jemnější než běžný cukr krupice), stačí, když příslušné množství hrubšího cukru proženete robotem. V tomto případě ale musíte dávat pozor, aby vám nevznikl prášek – moučkový cukr. Sami si můžete namlít i bílý moučkový cukr.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/07, str.47

Přidat komentář