Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánočka

Voňavý pletenec

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
159 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 4 1/2 hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky (prosáté)
    • 120 g krystalového cukru
    • 100 g rozpuštěného másla
    • 1 lžíci rozpuštěného sádla
    • 1 kostku droždí (42 g)
    • 1 vejce + 1 žloutek navíc
    • 250 ml mléka
    • 1/4 lžičky soli
    • hrst hrozinek naložených v rumu
    • hrst vlašských ořechů
    • hrst sekaných mandlí na posypání
    • plus: 2 dřevěné špejle  a 1 rozšlehané vejce na potření

    (Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.)

Příprava jídla

1. Všechno sem!
Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.

2. Opřete se do toho
Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.

3. Kynutí – jděte do kina
Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a hrozinky (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat).

4. Cop ze čtyř, nebo ze tří?
Teď těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (4 + 3 + 2). Pokud ne, nevadí – upleťte klasický cop ze 3; není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2). Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny.

5. Pletení k spletení
Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům – prameny se jinak vytahují a mění délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod. Přeneste na plech a hřbetem ruky doslova splácněte svrchu po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro. Upleťte, položte a opět lehce zploštěte. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky. Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím  pletence definitivně zpevníte. Unikající vzduch při pečení pak nepůsobí neplechu.

6. Šup do trouby
Troubu předehřejte na 220 °C. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.

Vánočka na jedničku
■ Neutop mlynáře, říkala moje prababička: jinými slovy, mouka nikdy nesmí přijít až po mléce, ale v opačném pořadí – nejprve mouka, pak teprve mléko. Mimochodem, absorpční vlastnosti různých druhů mouky se liší: není nutné spotřebovat veškeré množství mléka uvedené v receptu.

■ Osobně se sádlu vyhýbám, ovšem u vánočky mám pocit, že jde o víc. Určité věci prostě mají svůj řád. Dříve se říkalo, že správná vánočka je jedině ze tří druhů tuku: másla, sádla a… zpravidla loje. Tak myslím, že v porovnání s lojem se sádlo dá ještě ,skousnout‘, ne? Navíc bez něj nikdy nebude tak vláčná.

■ Nenechte se zmást dlouhým kynutím. Čtyři hodiny mají svůj smysl. Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Má-li naopak málo času, vzduchové bubliny se při pečení derou ven všemi směry, a tvar dostává na frak.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
vánočka je výborná,jen se my nepovedlo ji udržet v troubě tvar,svezla se my,přesto,že jsem tam dala špejle.ale jinak je opravdu dobrá.Dělala jsem vánočku úplně poprve:-))
Obrazek uzivatele
naučit se gramatiku
Obrazek uzivatele
Tady to snad není o škole?
Obrazek uzivatele
A Ty se nauč slušnému chování!Když už někoho kritizuješ, tak se pod to laskavě podepiš. Navíc - a) každý může udělat chybu a b) tenhle web je o předávání zkušeností...Lenka Ševítová
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v příl. č.12/04, str.34
Obrazek uzivatele
rozinky je super namočit do bílého vína a teprve je opatrně vkládat až před pletením do copů
Obrazek uzivatele
Moc jsme si pochutnali. velice nadýchaná no jedním slovem dobrotka.
Obrazek uzivatele
Tento recept je naprosto úžasný!!!! Dělám ji už od roku 2004, kdy vyšel v Apetitu, každý rok a k tomu každé Velikonoce jako mazanec. A aby nebylo málo, manžel si ji poručí ještě párkrát do roka jako mazanec "jen tak". Dnes peču 3 kusy. :o)
Obrazek uzivatele
Včera večer jsem upekla podle tohoto receptu dvě vánočky.Do rána jedna z poloviny zmizela.Nevím,kdo neuvidí zlaté prasátko,ale na nový rok budu péct určitě další.Je skvělá
Obrazek uzivatele
Naprosto vynikající-hodnocení kolegů s dodatky-2.místo po babiččiné.Myslím, že není co dodat-vítězí!
Obrazek uzivatele
Super recept! Toto musí zvládnout i ten, co s kuchyní není zrovna kamarád :-). Já si to vylepšila tím, že jsem tam nastrouhala citronovou kůru na ovonění a pak jsem musela použít více mouky, nežli je v základním předpise, což je logické, co mouka, to originál :-). A ještě jsem tam dala více sádla, ale to už záleží na expermientů každého domácího kuchtíka :-). Moc děkuji za tento recept, právě se mi kyne na plechu menší vánočka a jidáše. Je bezva najít recept na jidáše,pletence,karásky,mazance a vánočku v jednom.
Obrazek uzivatele
Vánočka byla naprosto perfektní. Těsto je lehoučké a rozplývá se na jazyku. Namazaná máslem nemá chybu. Zařadila jsem ji ke každoročním vánočním pochutinám, ale určitě ji upeču i někdy přes rok. Příště ji posypu ještě větším množstvím mandlí.
Obrazek uzivatele
Vanocka je skvela, ani jsem neverila, ze bude takova vlacna..jak nekdo psal, tak namazana s maslem nema chybu!! akorat mi prislo ze jeste tepla bylo malinko citit po tom sadle a drozdi, ale az to trochu vychladlo, tak to zmizelo :) tak nevim, nicmene ji urcite zkusim znovu :)
Obrazek uzivatele
děkuji zachránila jste moji situaci slíbila jsem rodině vánočky,ale recept který jsem měla je na prd opravdu děkuji už budu používat jen tento recept vánočka je skvělá a nádherně provoní byt,přeji Krásné svátky
Obrazek uzivatele
Na 500g mouky je tam moc droždí. Běžně se dává půlka, max. 3/4 kostky. Kynulo mi to pod rukama i u pleteni a je i droždím trochu cítit.

Přidat komentář