Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Borůvkovo-ostružinová Pavlova s růžovou vodou

Pavlova je kněžna mezi dezerty, samotná její příprava vám ale překvapivě zabere minimum času.

Vydání: 2008/6
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Pečení 1:00
Dort Britská

Ingredience

    • 150 ml bílků (je to 4–5 bílků)
    • 225 g krupicového cukru
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • 2 lžičky světlého octa
    • 1 lžička růžové vody (viz Něco navíc)
    • 600 ml nejtučnější smetany ke šlehání
    • 125 g borůvek
    • 180–200 g ostružin a malin
    • moučkový cukr na poprášení (nemusí být)

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 150 °C. Jako první ušlehejte bílky – a to tak dlouho, až se na povrchu začnou tvořit tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, až nezískáte tuhou a lesklou hmotu. Tu pak poprašte škrobem a zapracujte ho dovnitř. Stejně tak ocet a růžovou vodu. Plech vyložte pečicím papírem, na něj položte zavírací dortovou formu o průměru 18 centimetrů bez dna – a vlijte bílkovou hmotu. Teplotu trouby snižte na 120 °C a pečte Pavlovu jednu hodinu. Dort nechte zchladnout v troubě a ozdobte ho ušlehanou smetanou a ovocem. Pocukrujte těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC: Růžová voda je zředěná esence z okvětních plátků růží, získaná parní destilací. V kuchyni se používá do orientálních sladkostí a nápojů, k ovonění rýže a dezertů. Obvykle jí stačí jen malé množství – jedna lžička na celý pokrm. K dostání v prodejnách s orientálním zbožím či v lékárnách.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

30x recepty z báječného podzimního ovoce

Tajemná krása ostružin

Koláč s jahodami

Malinové semifreddo

Borůvkové koláčky

Pečený ovocný krém

Ledový jahodový jogurt

Přidat komentář