
Lilky s parmazánem
Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.
Ingredience
- 1 kg lilků, nakrájených na kolečka o síle asi 1 cm
- sůl
- rostlinný olej
- hladká mouka na obalení
- 400 g konzervovaných sekaných rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 g mozzarelly, nakrájené na co nejtenčí plátky
- 5 lístků čerstvé bazalky, natrhané
- máslo na vymaštění formy
- 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Příprava jídla
1 Lilky naskládejte do cedníku, posolte a nechte asi půl hodiny ,vypotit ‘. Pak je osušte papírovým ubrouskem nebo utěrkou.
2 Do velké pánve nalijte asi čtyřcentimetrovou vrstvu oleje a postavte ji na prudký plamen. V mouce obalte několik koleček lilku (jen tolik, kolik se vejde do pánve – mouka by se na zelenině neměla rozmáčet) a po obou stranách je osmažte do zlatohněda.
3 Do jiné pánve vlijte olivový olej a rajčata, osolte a přiveďte k varu. Rajčata by se měla varem zmenšit na polovinu. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.
4 Zapékací misku o rozměrech asi 23 × 15 cm vymažte máslem a po dně ji vyložte částí osmaženého lilku. Na něj rozprostřete všechna dušená rajčata, pokryjte je mozzarellou a bazalkou a hojně posypte parmazánem. Navrch dejte další vrstvu lilků a opět je posypte parmazánem. Pečte asi půl hodiny v horní třetině předehřáté trouby.
Přidat komentář