Jídlo můžete připravit i den dopředu – dojděte do konce kroku 2, pak lilky překryjte fólií a uložte do lednice. Dokonale ladí s jogurtem s mátou či okurkovo-jogurtovým tzatziki.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké těžké pánvi rozpalte olej, přisypte cibuli, česnek, chilli
papričky a za častého míchání smažte, až se směs rozvoní. Přidejte cukr, rozinky i piniová jadérka a opékejte asi pět minut.
Přisypte koření, sůl a pepř, promíchejte a nechte vychladnout. Pak směs i část koriandru přidejte k masu a prohněťte.
Lilky podélně rozkrojte tak, aby vznikla kapsa, ale nerozřezávejte stopku, ať drží poloviny pohromadě. V čisté pánvi rozehřejte lžíci oleje a baklažány ze všech stran opečte do zlatohněda. Vyjměte je a naskládejte vedle sebe do zapékací formy. Kapsu naplňte masem a navrch položte plátky rajčat.
Naplněné lilky ještě zakápněte olejem, zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte čtyřicet minut. Potom sejměte alobal a zhruba deset minut dopékejte, aby rajčata trochu zkaramelizovala. Podávejte posypané koriandrem a zastříknuté citronovou šťávou.