Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené lilky plněné jehněčím

Zapečené lilky plněné jehněčím

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1439 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 97 g
Tuky 78 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo můžete připravit i den dopředu – dojděte do konce kroku 2, pak lilky překryjte fólií a uložte do lednice. Dokonale ladí s jogurtem s mátou či okurkovo-jogurtovým tzatziki.

Suroviny

lilek 4 ks
rostlinný olej
na opekání
Na náplň
olivový olej 2 PL
+ na zakápnutí
najemno
česnek 4 stroužky
najemno
najemno
cukr 1 ČL
piniové oříšky 2 PL
nebo sekané loupané mandle
mletá
garam masala 1 PL
mleté
koriandr čerstvý svazek
na plátky
na dochucení
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké těžké pánvi rozpalte olej, přisypte cibuli, česnek, chilli
papričky a za častého míchání smažte, až se směs rozvoní. Přidejte cukr, rozinky i piniová jadérka a opékejte asi pět minut.
Přisypte koření, sůl a pepř, promíchejte a nechte vychladnout. Pak směs i část koriandru přidejte k masu a prohněťte.

2

Lilky podélně rozkrojte tak, aby vznikla kapsa, ale nerozřezávejte stopku, ať drží poloviny pohromadě. V čisté pánvi rozehřejte lžíci oleje a baklažány ze všech stran opečte do zlatohněda. Vyjměte je a naskládejte vedle sebe do zapékací formy. Kapsu naplňte masem a navrch položte plátky rajčat.

3

Naplněné lilky ještě zakápněte olejem, zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte čtyřicet minut. Potom sejměte alobal a zhruba deset minut dopékejte, aby rajčata trochu zkaramelizovala. Podávejte posypané koriandrem a zastříknuté citronovou šťávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín